- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMARIN test door kinderen bedacht ‘schip van de toekomst’

MARIN test door kinderen bedacht ‘schip van de toekomst’

- Advertentie -

Delen

Vier winnende schoolklassen waren vrijdag 28 juni bij MARIN te gast voor de prijsuitreiking van de wedstrijd ‘Ontwerp jouw schip van de toekomst’. Het winnende schip is een zeilvis met optrekbaar zeil, een wrijvingsloze haaienhuid en een flexibele, bewegende staart. Een model daarvan werd die dag getest in een van de testfaciliteiten van het Maritiem Research Instituut Nederland in Wageningen.

Het idee voor de wedstrijd ontstond toen MARIN vorig jaar als eerste onderzoeksinstituut ter wereld zijn 10.000e scheepsmodel testte. Directeur Bas Buchner: “We wilden na 10.000 modellen niet achteruit kijken, maar vooruit. Daarom hebben we de kinderen van Nederland gevraagd na te denken over de schone, slimme en veilige schepen van de toekomst. En met geweldig resultaat: een containerschip in de vorm van een zeilvis, met netten om containers die dreigen overboord te slaan op te vangen. Voor zo’n goed idee heb je echt kinderen nodig!”

Drijvend ziekenhuis voor dieren

Er deden bijna honderd klassen en kinderen mee aan de wedstrijd. Soms werkten de kinderen van een klas met elkaar aan één ontwerp, soms maakte iedereen in de klas een eigen ontwerp.

MARIN kreeg allerlei goede ideeën, tekeningen en filmpjes toegestuurd: schepen met zonnepanelen, zeilen, windmolens en waterstofmotoren voor een schone voortstuwing, drijvende ziekenhuizen voor zeedieren, cruiseschepen met pretparken, chillrooms en escaperooms en slimme zelfvarende schepen met camera’s en radars.

Winnaars

Uiteindelijk heeft MARIN niet één winnaar gekozen, maar de beste ideeën van verschillende klassen gecombineerd tot het ontwerp van het ‘schip van de toekomst’. Daarvan is een echt schaalmodel gemaakt (Model 10075) dat 28 juni werd getest.

Dat gebeurde in het bijzijn van de winnaars: groep 7 en 8 van de Triangel in Ede, groep 8 van de Mariënborn in Oosterbeek en de Plusklas groep 5 van De Spiegel in Den Haag. Net als bij Model 10.000 (de Zr. Ms. Den Helder, het nieuwste schip voor de Koninklijke Marine) maakte MARIN van deze eerste proef een bijzonder moment met golven, licht en geluid.

(foto MARIN)

MSC Zoe

Bas Buchner: “Het mooie is dat de kinderen naar de natuur hebben gekeken voor inspiratie: een gestroomlijnde vissenvorm, het optrekbare zeil van de zeilvis, een wrijvingsloze haaienhuid en een flexibel, bewegende staart. Het zeil bestaat ook nog eens uit zonnepanelen, dus het heeft een dubbele werking.”

Hij vindt het een goed idee om netten aan het schip te maken om te voorkomen dat containers in zee terecht komen. Dat idee kwam binnen nadat de MSC Zoe op 2 januari 342 containers verloor ten noorden van de Waddeneilanden. “Echt een oplossing om over na te denken. En het geheel ziet er ook nog eens ontzettend gaaf uit!”

Alle klassen kregen een model van het schip mee voor op school. Het ‘schip van de toekomst’ wordt vanaf 1 september tentoongesteld in het Maritiem Museum in Rotterdam.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -