- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsManifestatie voor redding scheepshelling Koningspoort  

Manifestatie voor redding scheepshelling Koningspoort  

- Advertentie -

Delen

De karakteristieke scheepshelling Koningspoort in hartje Rotterdam zit sinds 1 mei op slot. Rotterdamse eigenaren van historische schepen komen in opstand en organiseren op maandag 10 juni (Tweede Pinksterdag) de manifestatie ‘Help, de werf verzuipt’. Met dit evenement, met onder meer muziek, een debat en een botenrace, hopen ze de werf te redden.  

Het voortbestaan van de scheepshelling aan de Oude Haven wordt bedreigd. De scheepseigenaren van klassieke schepen maken zich hard voor het behoud van de bijzondere scheepswerf. “Niet alleen vanwege het belang voor het varend erfgoed, maar ook vanwege de bijzondere waarde voor de stad Rotterdam.“

Schepen en opgestroopte mouwen

De Koningspoort moet hoe dan ook blijven, vindt de Rotterdamse liggersvereniging VSWR, organisator van de manifestatie. Voorzitter Martin Pot: “De scheepswerf is ontzettend belangrijk als werkplaats en kenniscentrum voor historische schepen. Jongeren kunnen er een technisch vak leren. Ook is het een ontmoetingsplek voor bewoners, trekpleister voor toeristen en sfeermaker van de Oude Haven. Schepen en opgestroopte mouwen midden in de stad – hoe Rotterdams wil je het hebben?”

Toekomstplan

Nadat het Maritiem Museum in 2017 het beheer van de Koningspoort afstootte, heeft de Stichting Tijdelijk Beheer Koningspoort voor een periode van anderhalf jaar het stokje overgenomen. In die tijd zou de gemeente, oprichter en eigenaar van de werf, een toekomstplan ontwikkelen.

Martin Pot: “Dat is helaas niet gelukt. Er is veel steun bij scheepseigenaren en omwonenden om de helling open te houden. We willen met meerdere partijen een plan ontwikkelen voor de lange termijn. De vraag aan de gemeente is om dat mogelijk te maken door het belang van de Koningspoort voor de stad te erkennen en te investeren in behoud.”

Petitie

Er is ook een petitie om de werf open te houden, op initiatief van scheepseigenaren, omwonenden, bedrijven en horeca. Deze online petitie is inmiddels door ruim 3.000 mensen ondertekend.

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Een beleidsnota enige jaren terug was zeer duidelijk.
    Voor een goede financiering van de Gemeente moet de gemiddelde opbrengst 89 euro?m2 zijn en dat word nu niet gehaald.
    Resultaat belasting burgers en bedrijven omhoog of zorgen dat grond op de juiste manier beheerd word.
    Mijn opinie is dat deze werft verdwijnt maar ook het havenmusea aan de Leuven haven.
    En daarna zal ook de wijk Tuindorp Vreewijk veranderd moeten worden omdat daar te weinig mensen op teveel grond leven.
    De tijden van gulle overheden en de daarbij behorende subsidie verleden tijd zijn.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -