Lichte opleving door laag water

0

Schippers die hun poot wat langer stijf hielden, konden vorige week redelijk profiteren van het lage water op de Rijn. Het bracht over de hele linie enigszins verlichting en een relatieve verhoging van de vrachtprijzen. Tegelijk met het lage water nam de vraag naar scheepsruimte toe doordat de industrie in Duitsland na de zomervakantie meer grondstoffen nodig had.

“We beleefden vorige week een leuke week vergeleken met de maanden daarvoor”, vertelde een bevrachter gistermorgen (maandag). “Het betaalde niet echt goed – 5 à 10 procent meer – maar iedereen kon wel weer varen. Of dat aan het lage water lag of aan het einde van de zomervakantie, is niet te zeggen. Het lijkt er wel op dat de diepste recessie achter de rug is, maar dit jaar blijft het aanklooien. Laten we hopen dat 2010 weer wat normaler wordt.”
Begin deze week stond de Pegel in Kaub weer boven de anderhalve meter maar op de Boven-Rijn zakte het water, dus de verwachting is meer laagwater deze week. Erik van Toor van het Kantoor Binnenvaart: “We zien inderdaad de vraag van bijvoorbeeld de staalindustrie weer wat aantrekken. Zo werden er weer rollen ijzer aangeboden.”

Onder de kostprijs
Echt spectaculair is de stijging van de vrachtprijs niet geweest vorige week. “Die zit nog onder de kostprijs.” De crisis is dan ook zeker niet voorbij. “We merken dat er steeds meer draagvlak is voor maatregelen”, aldus Erik van Toor. “Eind van de maand moeten toch rente en aflossing weer worden betaald.” Duidelijk is wel dat de meningen in de sector sterk uiteenlopen over wát er dan moet worden gedaan. “Het is een complexe bedrijfstak, daar laten we ons niet door afschrikken.”
De schippers zelf kunnen hun ideeën al enkele maanden inbrengen op de website van Crisisberaad Binnenvaart.

Discussiebijeenkomsten
De data voor de bijeenkomsten ‘in het land’ zijn inmiddels bekendgemaakt. De eerste discussiebijeenkomst waarbij de schippers worden geraadpleegd, is volgende week vrijdag, 18 september, in Zwolle, van 15.00 tot 18.00 uur. De exacte locatie in Zwolle was bij het sluiten van deze editie nog niet definitief bekend. Aanvankelijk stond de bijeenkomst een dag later op zaterdag 19 september gepland, maar die dag houdt ook de ASV haar najaarsvergadering (in Rotterdam) en is er bovendien op het Zwolse internaat een ouderdag.
De andere twee bijeenkomsten zijn op vrijdag 25 september in Rotterdam van 15.00 tot 18.00 uur en een dag later op zaterdag 26 september in Maasbracht van 10.00 tot 13.00 uur. Ook daar zijn de locaties nog niet bekend. Met name in Rotterdam wordt een hoge opkomst verwacht, van honderden schippers.

Het Crisisberaad opereert onder voorzitterschap van oud-havenwethouder Wim van Sluis. (foto MGR)

NEA-onderzoek
Alle binnenvaartondernemers en andere betrokken partijen zijn welkom om op een van deze dagen aanwezig te zijn om mee te praten en te denken, aldus het Crisis­beraad Binnenvaart, een samenwerking tussen Kantoor Binnenvaart, CBRB en Koninklijke Schuttevaer, onder leiding van de Rotterdamse oud-havenwethouder Wim van Sluis.
Op die bijeenkomsten worden de onderzoeksresultaten van NEA gepresenteerd. Het Crisisberaad heeft tot doel een haalbaar crisisplan uit te werken en in de aankondiging van de bijeenkomsten verzekert het beraad: “De voorstellen en suggesties van binnenvaartondernemers die in de bijeenkomsten naar voren komen zullen serieus behandeld en zo mogelijk meegenomen worden in een breed gedragen plan ter bestrijding van de gevolgen van de crisis voor de binnenvaart.”

SP-Kamerlid bij ASV
Op de najaarsvergadering van de ASV op 19 september in Rotterdam komt het SP-Kamerlid Emile Roemer de resultaten presenteren van de enquête over de crisis die zijn partij heeft gehouden onder binnenschippers. Behalve over de crisis is de ASV voornemens te praten over de CCR-regelgeving.
Het ASV-bestuur wil van de deelnemers onder meer horen wat van de ASV wordt verwacht. Het bestuur zal uitleggen hoe de ASV met de crisis en de CCR omgaat, wat de mogelijkheden zijn, wat de ASV tot nu toe heeft gedaan, wat de ASV-acties hebben opgeleverd en wat de houding van de Nederlandse overheid is ten opzichte van de CCR-regelgeving.
De openbare vergadering van de ASV wordt vanaf 14.00 uur gehouden in Appartementen Harmonie, Gaesbeekstraat 50, Rotterdam.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.