Open Scheepvaartdagen Antwerpen winnen aan kwaliteit

0

De Open Scheepvaartdagen vinden plaats in de Waagnatie-hangar op de Scheldekaai. (foto Sarah De Preter)

Roerige tijden of niet, de Open Scheepvaartdagen in Antwerpen beloven ook dit jaar weer drukke en gezellige ontmoetingsdagen voor de binnenvaart te worden. De afgelopen maanden zijn de inschrijvingen vlotjes binnengestroomd. De beurs is van 11 tot en met 13 september in de Waagnatie-hangar (hangar 29).

“De meeste standhouders hebben opvallend vroeg ingeschreven”, zegt Willy Huysmans van het organisatiecomité. “We zijn nu op vier stands na helemaal volzet, al hebben we de mogelijkheid om nog extra stands bij te maken.”
“Eigenlijk merken we maar weinig van de economische crisis. We zien wel dat een aantal firma’s dit jaar minder ruimte hebben genomen dan vorig jaar. Maar vrijwel alle standhouders die er in 2008 bij waren zijn ook dit jaar weer van de partij. Blijkbaar wil men zijn contacten warm houden voor als de markt weer aantrekt. Wie z’n bedrijf op een gezonde manier gerund heeft, zou deze dalperiode eigenlijk ook moeten kunnen overbruggen.”

Breder en professioneler
Behalve de bekende gezichten staan er ook enkele nieuwkomers op de Open Scheepvaartdagen, die voor de 24e keer plaatsvinden. De beurs is al lang geen onderonsje meer van technische bedrijven en toeleveranciers. “Wij hebben er de laatste jaren veel onderwijsinstellingen en organisaties in de werkverschaffing zien bijkomen. Maar ook binnenvaartverenigingen en havens zijn goed vertegenwoordigd. Kortom, de hele sector is aanwezig. Ik vind ook dat de stands en de mensen die ze bemannen van jaar tot jaar professioneler worden. Onze beurs wint ieder jaar aan kwaliteit.”

Nieuwe krachten
De organisatoren van het Rijn- en Binnenvaartmuseum gaan ook dit jaar weer hun uiterste best doen om het kwaliteitsniveau van de beurs hoog te houden. Tijdens de medewerkersvergadering in augustus zijn de taken verdeeld.
Er komen ook twee nieuwe krachten meehelpen bij de op- en afbouw van de beurs. Beiden zijn afkomstig uit de binnenvaart en in verschillende verenigingen actief. Huysmans: “Daar zijn we natuurlijk blij mee, want we worden er als organisatieteam niet jonger op. Ik hoop dat de twee nieuwkomers er plezier aan beleven. Het zou mooi zijn als ze ook volgend jaar weer willen helpen.”
“Voor ons als organisator duurt de beurs immers veel langer dan drie dagen. In feite ben je een heel jaar met de voorbereiding bezig. Of het allemaal vlot verloopt, hangt ook af van de standhouders. Niet iedereen respecteert de inschrijvingstermijn en het komt ook wel eens voor dat iemand zich op het allerlaatste moment terugtrekt. Dat zijn van die vervelende momenten…”

Vertrouwde formule

De Open Scheepvaartdagen worden op 11 september om 14.00 uur officieel geopend door havenschepen Marc van Peel. Daarna is hangar 29 weer drie dagen lang in de ban van de bekende formule. Op 111 stands presenteren bedrijven en organisaties uit de binnenvaart hun diensten en producten. Naar goede gewoonte is er veel ruimte voor gezelligheid.
“Enkele kleine veranderingen zijn er wel”, geeft Huysmans aan. “Zo hebben we besloten om dit jaar niet meer met badges te werken, want die misten hun doel. Verder vragen we standhouders hun nummerplaat en gsm-nummer aan ons door te geven. Voor de standhouders zijn er parkeerplaatsen genoeg, maar we willen niet dat ze hun parkeerplaats doorgeven aan klanten.”
De tentoonstelling op de Open Scheepvaartdagen staat dit jaar in het teken van de oude Donauvaart. Volgend jaar is de beurs zelf wellicht het onderwerp van de tentoonstelling. Want noteer het alvast in uw agenda: in 2010 bestaan de Open Scheepvaartdagen 25 jaar!

Kijk in de papieren versie van 8 september 2009 voor de beursspecial.
Of klik
hier om de krant in zijn geheel te downloaden.

(Sarah De Preter)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.