Leeftijd

0

Door een wonderlijke speling van het lot ontving ik van vier verschillende verzekeraars een brief over pensioe­nen. Als iets verstand heeft van kansberekening dan zijn het de verzekeringsmaatschappijen. Alle vier waren tot deze zonderlinge conclusie gekomen: ‘de kans dat iemand ouder wordt, neemt elk jaar toe’. Daar sta je dan met je dromen over de eeuwige jeugd. Je wordt ouder, papa, althans dat zegt je pensioenverzekeraar.

Maar de assurantiecowboys bedoe­len het niet zo. Dat we ouder worden wisten zelfs zij wel (getuige de oplopende premies voor oudere werknemers). Zij bedoelen te zeggen in hun briefjes dat we langer leven en dus later doodgaan dan voorheen. Dat langere leven is duur en ze hebben het al zo moeilijk. Ze kunnen niet eens een fatsoenlijke tekstschrijver betalen. De tijd van kolossale rente­winsten is ook voor de pensioenfondsen voorbij.

Je kunt je geld beter besteden dan ervoor te betalen om het op de bank te laten staan. Dat beseft ook het nieuwe kabinet. Ik hoorde iemand de koers van dat kabinet omschrijven als ‘rechts met de bijbel’. Welnu, voor het schrijven van het bijbeltje van dit kabinet was helaas ook geen geld voor een goed tekstschrijvertje.

Wel wil Rutte III 4 miljard uittrekken voor een duurzaam Nederland middels een ambitieus klimaatbeleid. ‘Duurzaam’ betekent hier dus zo weinig mogelijk uitstoot van kooldioxide. Interessant voor de binnenvaart is de maatregel waarvoor om mysterieuze redenen gegrepen wordt naar de Duitse term ‘Maut’. Maut is (in Duitsland) wat ze in België de kilometerheffing voor vrachtauto’s noemen.

Verdacht is dat in Nederland wordt gekozen voor het woord ‘vrachtverkeer’, waarmee zomaar ook andere modaliteiten kunnen worden bedoeld. De binnenvaart wordt weliswaar meegenomen in het ambitieuze plan, maar moet dan wel groener. Er wordt altijd weer een tegenprestatie verwacht.

Het wordt de hoogste tijd dat de binnenvaart een definitieve stap zet en hard maakt dat een schip met nul emissie kan varen. Met minder (eigenlijk zou ‘met meer’ hier toepasselijker zijn) nemen we geen genoegen. Net zomin moeten we genoegen nemen met een Nederland dat ineens duurzaam is als wij minder kool­dioxide produceren. Als de rest van de wereld vrolijk verder gaat met CO2-productie ligt dat duurzame Nederland spoedig als een modern Atlantis voor tweederde onder water. En als we ons bovendien blindstaren op CO2-beperking, zal de overige vervuiling van het milieu onze gezondheid verruïneren.

Dan gaan we weer net als vroeger, vroeger dood. Krijgen we een brief van de pensioenfondsen dat de kans steeds groter is dat we elk jaar jonger worden. Zou Rutte III dat bedoelen met vertrouwen in de toekomst?

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.