- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKraanschepen Heerema gaan aan de walstroom

Kraanschepen Heerema gaan aan de walstroom

- Advertentie -

Delen

Heerema Marine Contractors gaat zijn kraanschepen, zoals de Sleipnir en de Thialf, voorzien van schone energie in de vorm van walstroom. Als de schepen afgemeerd liggen, gaan de dieselgeneratoren straks uit. Eneco gaat hiervoor stroom leveren van het windmolenpark op de Landtong Rozenburg.

De kraanschepen van Heerema liggen met enige regelmaat in het Calandkanaal voor periodiek onderhoud en ter voorbereiding van projecten op de Noordzee. Door het inzetten van schone energie nemen geluid en luchtverontreiniging af, komt er beduidend minder CO2 in de lucht en verbetert de leefbaarheid in Rozenburg en Maassluis.

‘e-house’

Om de stroom te kunnen leveren komt op de Landtong een ‘e-house’ van 16 bij 9 meter met een aantal transformatoren. Eneco en het Havenbedrijf Rotterdam hebben het doel om naast Heerema ook op andere locaties in de omgeving schepen te voorzien van zogenoemde walstroom.

Om het project van de grond te krijgen heeft de gemeente Rotterdam een subsidie van 2 miljoen euro opgenomen in de begroting van 2020. Er is wel een voorwaarde: dat het ‘e-house’ op de Landtong in overleg met de bewoners van Rozenburg wordt gerealiseerd.

Rotterdam Shore Power

“Internationaal is het aansluiten van dit soort grote schepen uitzonderlijk”, stelt Havenbedrijf Rotterdam. “Wat het project echt uniek maakt is de directe levering van de stroom van windturbines aan deze nabijgelegen zeeschepen.”

Heerema moet de schepen daarvoor nog wel aanpassen. Als alles volgens plan verloopt, dan gaan ze over een jaar aan de stekker.

Eneco (80%) en Havenbedrijf Rotterdam (20%) richten daarvoor de bv Rotterdam Shore Power op. Heerema is de eerste klant. Het nieuwe bedrijf wil aan meerdere bedrijven in de omgeving walstroom gaan leveren. Gesprekken hierover zijn al gaande. Terminals in de buurt kunnen vanuit het ‘e-house’ op de Landtong Rozenburg van walstroomaansluitingen worden voorzien.

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -