LNG-bunkerstation Keulen is in bedrijf

0

In de Niehler Hafen in Keulen heeft PitPoint.LNG vandaag (31 oktober) het eerste vaste LNG-bunkerstation voor binnenvaartschepen in Europa geopend. Het nieuwe bunkerstation is onderdeel van de plannen van PitPoint.LNG om een Europese LNG-infrastructuur te ontwikkelen voor zwaar transportvervoer over het water en de weg. Het is medegefinancierd door de Europese Unie.

De strategische ligging van het station tussen Basel en Rotterdam en de goede toegankelijkheid van de locatie waren de voornaamste redenen om voor de haven van Keulen te kiezen.

LNG veroorzaakt een lagere uitstoot van fijnstof (99 procent) en stikstofoxiden (minstens 80 procent) dan gasolie. LNG-motoren produceren ook tot 20 procent minder CO₂. Het vloeibaar gemaakte gas wordt gezien als transitiebrandstof en als opstapje richting het nog schonere bio-LNG.

Sneller

Met de komst van dit vaste bunkerstation aan de Rijn wordt het varen op LNG toegankelijker. Het gehele bunkerproces wordt door het nieuwe vaste tankstation aanzienlijk versneld. Waar LNG-schepen bij truck-to-ship-bunkering eerst een aanvraag moesten doen en een afspraak moesten inplannen om LNG af te nemen, kan dit nu sneller en eenvoudiger.

Het vaste bunkerstation is 24/7 toegankelijk. In de nabije toekomst wordt het mogelijk om twee schepen tegelijkertijd te laten bunkeren.

RheinCargo

Jan Sönke Eckel en Wolfgang Birlin, managing directors bij havenbeheerder RheinCargo zijn trots dat het eerste vaste LNG-bunkerstation van Europa in Keulen is gevestigd. “Dit tanksysteem zien we als de volgende bouwsteen in onze aanpak om nog duurzamer en milieuvriendelijker transport te realiseren.”

“Bovendien faciliteren we zo ook de verduurzaming van de bijbehorende logistiek. LNG staat voor een betrouwbaar en schoon brandstofalternatief. Het gebruik van deze brandstof helpt om de uitstoot van verontreinigende stoffen te verminderen. We zien het gebruik van LNG dan ook als een belangrijke stap richting een duurzame toekomst voor de logistieke sector.”

Schoner transport

Jan Willem Drijver, managing director bij PitPoint.LNG zegt: “De opening van het LNG-bunkerstation is een belangrijke stap voorwaarts voor het transport over water. LNG voldoet aan de strengste emissie-eisen en maakt schoner transport mogelijk.”

“Het bunkerstation is dankzij een ketenaanpak tot stand gekomen. Samen met verladers, havenbedrijven, rederijen, transportbedrijven en steun van de Europese Unie hebben we hard gewerkt aan het verduurzamen van het binnenvaartverkeer van Europa. Ons doel? Met LNG de weg vrijmaken voor volledig schoon transport in 2030.”

 

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in