- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKoning bezoekt haven van Meppel

Koning bezoekt haven van Meppel

- Advertentie -

Delen

Koning Willem-Alexander brengt woensdagmiddag 17 januari een werkbezoek aan Port of Zwolle in Meppel. Port of Zwolle is het gezamenlijke havenbedrijf van de gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel. Het werkbezoek staat in het teken van onder meer het inspelen op veranderende vervoersstromen. 

Burgemeester Richard Korteland van Meppel en directeur Jeroen van den Ende van Port of Zwolle kijken uit naar het bezoek. Korteland: “Het is geweldig dat de koning naar ons havengebied komt om te zien wat Port of Zwolle voor de samenwerkende ondernemers en overheden betekent. Port of Zwolle gaat in essentie over samenwerken, over je eigen schaduw heen stappen om sámen verder te komen. Daarbij spelen gemeentegrenzen of provinciegrenzen geen rol. Voor ons, is dat heel normaal. Het is toch zó bijzonder dat de koning er graag voor naar Meppel komt.”

Met het oog op de energietransitie, meer vervoer over water en circulaire productieprocessen zet Port of Zwolle in om zich als haven van de toekomst een logistieke hub voor circulaire bedrijvigheid te ontwikkelen. Samen met de ondernemers in het havengebied, de regio en onderwijsinstellingen zet Port of Zwolle zich in voor duurzaamheid, digitalisering en toekomstbestendige havenfaciliteiten.

Werf

Het werkbezoek start bij Alumax Boats, dat aluminium boten ontwerpt en bouwt. Willem-Alexander krijgt een rondleiding over de werf en ondernemers uit Zwolle en Kampen delen ervaringen binnen Port of Zwolle. De eigenaar van de Weever Groep vertelt over initiatieven in de haven rond waterstof, over circulaire bouw en over het hergebruiken van de materialen die de sloop van gebouwen en vrachtschepen oplevert.

Vervolgens krijgt de Koning bij vrachtwagenbedrijf Scania een toelichting op de betrokkenheid van het bedrijf bij Port of Zwolle en op de ontwikkeling van vrachtwagens op waterstof. Bij de gesprekken zijn ook studenten aanwezig die stagelopen bij de bedrijven. Zij vertellen over hun ervaringen en over hun toekomstplannen.

Watertaxi

Met een watertaxi van Alumax vaart de koning naar het Fieldlab Circulair Ondernemen. In het fieldlab in het centrum van Meppel werken ondernemers en studenten aan het ontwikkelen, testen en produceren van nieuwe (voedings)producten. Jongeren met een mbo-diploma kunnen in het lab aan de slag met hun eigen idee voor de ontwikkeling van producten en ervaring opdoen met circulair ondernemen.

Het fieldlab is verbonden aan het circulaire lab van het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE). Bij NICE werken studenten en pas afgestudeerden aan praktijkonderzoek en innovatietrajecten op het gebied van circulaire economie in Drenthe en de regio Zwolle.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -