- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws2023 was relatief rustig jaar voor KNRM

2023 was relatief rustig jaar voor KNRM

- Advertentie -

Delen

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij kijkt terug op een relatief rustig jaar. Het aantal hulpvragen lag lager dan het gemiddelde van de afgelopen zes jaar. De 45 reddingstations werden in totaal 2.363 keer (2.520 in 2022) gealarmeerd voor zoek- en reddingsacties. Toch was het ook een spannend jaar door de start van de viering van het 200-jarig jubileum in 2024.

De KNRM komt onder alle weersomstandigheden in actie bij noodoproepen en assistentieverzoeken op het water. Daarvoor liggen 75 reddingboten langs de kust paraat, die bemand worden door ongeveer 1.200 vrijwilligers. Aan de wal zorgen nog eens 300 vrijwilligers voor ondersteuning. Samen zorgden zij ervoor dat afgelopen jaar 3.397 personen (4.005 in 2022) door de reddingboten veilig aan wal werden gebracht, en ook nog 123 dieren.

KNRM Radio Medische Dienst

De vijf artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD), die dag en nacht bereikbaar zijn voor medische vragen van zeevarenden wereldwijd, gaven 749 medische consulten. Dat was minder dan de afgelopen drie jaar, toen corona voor extra vragen zorgde.

De dertig vrijwillige operators van het telefonisch KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) zagen dit jaar het aantal telefoontjes van watersporters met niet-spoedeisende hulpvragen toenemen tot 1.183 (1.034 in 2022). In 131 van de gevallen konden de hulpvragen telefonisch worden opgelost en hoefde geen reddingboot te varen.

Ook de 90 KNRM Lifeguards op de Friese Waddeneilanden en in Wassenaar hadden met 703 hulpverleningen (844 in 2022) een rustiger jaar. Mede door het slechtere zomerweer in juli en augustus waren er minder recreanten op het strand en zwemmers in zee.

Fremantle Highway

Ook dit jaar waren er meerdere bijzondere reddingen. De brand aan boord van autocarrier Fremantle Highway op 25 juli trok de meeste aandacht. KNRM-reddingstations Ameland en Schiermonnikoog, Rederij Noordgat en de Kustwachthelikopters wisten alle opvarenden op het nippertje te redden. De reddingboten brachten zeven zwaargewonden aan wal.

Ook storm Poly op 5 juli, één van de zwaarste zomerstormen in 50 jaar, kunnen veel mensen zich nog herinneren. Terwijl de ravage op land groot was, bleef het aantal reddingsacties op het water beperkt tot twee. Alleen de reddingstations Marken en Urk moesten uitvaren in windkracht 11.

Miraculeuze redding

In mei, sloeg tijdens de beginnende schemering een solozeiler overboord op het IJsselmeer. Zijn vermissing werd pas uren later ontdekt. Doordat hij een reddingsvest droeg kon hij zichzelf zwemmend in veiligheid brengen en op een voor anker liggende duwbak klimmen. Daar bracht hij de nacht door en werd hij de volgende dag gevonden door de gealarmeerde reddingstations Enkhuizen en Urk.

Twee dagen ervoor moest reddingstation Enkhuizen ook al in actie komen voor een zeiler die hetzelfde overkwam, maar het helaas niet overleefde omdat hij geen reddingsvest droeg.

Goed voorbereid

De KNRM blijft benadrukken hoe belangrijk het is om goed voorbereid het water op te gaan. En daarbij ook de KNRM Helpt-app te gebruiken om een vaartocht aan te melden. Dat zorgt ervoor dat de laatste positie van een boot bekend is.

Dat zou heel wat zoekwerk gescheeld hebben toen op 4 juli KNRM Ameland, Schiermonnikoog en Eemshaven zo’n zeventien uur zochten naar een vermist zeilbootje met twee jongemannen aan boord. Gelukkig werden ze gevonden en konden ze in Eemshaven in goede gezondheid herenigd worden met hun familie.

200 jaar KNRM

Op 11 november 2023 startte de KNRM haar 200e levensjaar, en daarmee een jubileumjaar vol feestelijke activiteiten. De KNRM staat dit jaar extra stil bij het verleden, herdenkt de redders die hun leven gaven voor anderen en kijkt vooruit naar de toekomst.

Het nieuwe jaar wordt ingeluid met de release van het lied Wat als de storm komt. Van 12 tot en met 14 januari zingen Stef Bos en Fleur Rateland het nummer op tien reddingstations verspreid door het land. Vanaf 18 maart volgt een wekelijkse podcastserie waarin presentator Roelof Hemmen in gesprek gaat met redders en geredden. Verder openen exposities in regionale en landelijke maritieme musea, verschijnt er een uniek fotoboek en zijn er een YouTube-serie van Govert Sweep, een speciale jubileumzegel door PostNL, herdenkingsmunten en zal er een KNRM-tulp worden onthuld. Het jubileumjaar wordt in oktober afgesloten met het muziekspektakel Symfonie van het water in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -