- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsReddingsbrigade bezorgd over toename aantal verdrinkingen

Reddingsbrigade bezorgd over toename aantal verdrinkingen

- Advertentie -

Delen

Het aantal verdrinkingen lag vorig jaar beduidend hoger dan in voorgaande jaren. Dat meldt het CBS. In 2018 verdronken in Nederland 138 mensen (112 Nederlanders). In 2017 waren dat er 85.

Het aantal mannen dat door verdrinking om het leven komt, is al jaren drie tot vier keer zo hoog als het aantal vrouwen. In 2018 ging het om 89 mannen en 23 vrouwen.

Warme zomers

Reddingsbrigade Nederland is niet verbaasd over de toename en maakt zich daar grote zorgen over. Directeur Koen Breedveld: “Door het warme weer trokken heel veel Nederlanders in 2018 naar het water. De reddingsbrigades hebben dat ook gemerkt. Vorig jaar kwamen strandbrigades 7.900 keer in actie, 2.400 keer vaker dan het jaar ervoor.”

“Als zomers als die in 2018 normaal gaan worden, dan hebben we nog een berg werk te verzetten om te zorgen dat Nederland veilig kan blijven genieten van het water.”

Zelfredzaamheid

Maar het warme weer is volgens Breedveld niet de enige reden waarom er meer aandacht moet komen voor het voorkomen van verdrinkingen. “Kinderen worden steeds minder motorisch vaardig, dat heeft ook invloed op de zelfredzaamheid van burgers in het water. We zwemmen ook minder vaak dan vroeger. We poedelen dan wel vaker als het 30 warm is, maar we zwemmen minder vaak. Ook dat vergroot de kans op verdrinkingen.”

“Bovendien hebben we nog steeds te maken met mensen die uit andere landen komen waar men niet met waterrecreatie opgroeit. De kans is dan groter dat die mensen zich er niet van bewust zijn dat je je kind op zwemles moet laten gaan, dat je niet moet zwemmen als je alcohol hebt gedronken, wat muien zijn of dat je kramp kunt krijgen tijdens het zwemmen.”

Gevaar

Reddingsbrigade Nederland bepleit dat er meer gedaan wordt om verdrinkingen te voorkomen. Breedveld: “We moeten veel meer werk maken van mensen bewust maken dat water niet alleen leuk is, maar ook gevaar in zich herbergt. Dat kan prima op scholen. Niet iedere school hoeft schoolzwemmen aan te bieden. Maar via een natte gymles of bij lessen aardrijkskunde of geschiedenis kun je kinderen prima bagage mee geven om veiliger te zwemmen. Zwembaden, -scholen en -verenigingen kunnen kinderen stimuleren om niet alleen hun A-diploma te halen, maar ook B en C en daarna ook te blijven zwemmen.”

Ondersteuning

Breedveld ziet graag dat er mogelijkheden komen voor reddingsbrigades om zich structureel in te zetten. “Wekelijks zijn duizenden vrijwilligers in de weer om anderen veilig plezier te laten beleven op het water. Dat is een groot goed en levert de maatschappij veel op. Maar er wordt wel steeds meer van de lifeguards gevraagd, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Dat vereist een goede ondersteuning. Ik hoop dat de overheid daar oog voor houdt.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -