Klep Borgbrug kan worden hersteld

0

Het onderzoek van Rijkswaterstaat naar de beschadigde Borgbrug in Groningen is afgerond. Het blijkt niet noodzakelijk om de brugklep volledig te vervangen. De huidige brugklep kan worden hersteld.

De herstelwerkzaamheden zijn vóór de bouwvakantie afgerond, belooft RWS. Dan kan het verkeer weer gebruik maken van de brug. Op dinsdag 17 februari vindt er een informatiebijeenkomst plaats om de omgeving nader te informeren over de planning en werkzaamheden

 

Aanvaring

Op 5 november 2014 voer een binnenvaartschip tegen de Borgbrug over het Eemskanaal. Door de aanvaring raakten de brugklep en de draaipunten zwaar beschadigd.

Door de complexiteit van de schade heeft het onderzoek naar de ernst ervan en de wijze van herstel van de brug meer tijd in beslag genomen dan verwacht. Ook moest onderzocht worden of de zwaar beschadigde brug hersteld of volledig vervangen moet worden.

‘We zijn blij dat de brug kan worden gerepareerd en niet hoeft te worden vervangen. Het laten maken van een nieuwe brugklep duurt namelijk al snel een jaar’, aldus Wilco Berga van Rijkswaterstaat.

 

Geen tijdelijke brug

Het wegverkeer kan tijdens het herstel van de brug gebruik blijven maken van de reeds ingestelde omleidingsroutes, die met gele borden zijn aangegeven. In overleg met de plaatselijke basisschool blijft Rijkswaterstaat ook een bus inzetten om de kinderen van en naar school te vervoeren.

Alternatieve maatregelen voor het wegverkeer, zoals het plaatsen van een tijdelijke brug, zijn niet haalbaar. Op het Eemskanaal is namelijk sprake van intensief scheepvaartverkeer waarbij de doorvaarthoogte onbeperkt moet zijn. Een tijdelijke noodbrug moet dan een beweegbare brug zijn. Het plaatsen van een tijdelijke beweegbare brug is in verband met de hoge kosten niet mogelijk.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.