- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKandidaat gezocht voor nieuwe regionale overslagcentra in Vlaanderen

Kandidaat gezocht voor nieuwe regionale overslagcentra in Vlaanderen

- Advertentie -

Delen

De Vlaamse Waterweg wil in twee nieuwe regionale overslagcentra stichten. Ze moeten komen in de Westhoek: in Diksmuide aan de IJzer en in Veurne langs de Lovaart. De vaarwegbeheerder zoekt daarvoor een geschikte exploitant.

Een Regionaal Overslag Centrum (ROC) faciliteert overslag (in bulk of palets) voor bedrijven die gebruik willen maken van vervoer over water maar niet over een eigen kade beschikken. Deze bedrijven bevinden zich binnen hetzelfde bedrijventerrein, dezelfde stad/gemeente of dezelfde (deel)regio.

Opstap naar meer binnenvaart

In de strijd tegen de toenemende congestie op de wegen wil De Vlaamse Waterweg alternatieven aanbieden via het bestaand netwerk van vaarwegen. In de Westhoek, tegen de Franse grens, zouden nieuwe ROC’s in Diksmuide en in Veurne de ontsluiting via de binnenvaart mogelijk moeten maken.

“Een Regionaal Overslag Centrum is een uitgelezen kans voor bedrijven om de omschakeling te maken naar duurzaam transport in hun logistieke keten”, zegt de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters. “De organisatie van watergebonden vervoer via een ROC is een opstap naar meer binnenvaart en een betere mobiliteit in de regio.”

Goed uitgeruste laadkaai

“Diksmuide ligt op het kruispunt van twee drukke gewestwegen, waardoor erg veel doorgaand vrachtverkeer ons stadscentrum doorkruist”, vertelt burgemeester Lies Laridon. “Door meer vracht via het water te vervoeren, zullen onze wegen minder verkeer te slikken krijgen. De IJzer vormt hierbij een oplossing, maar dan is degelijke infrastructuur nodig. De realisatie van een goed uitgeruste laadkaai komt aan die noodzaak tegemoet.”

De toekomstige exploitant van de ROC’s dient aan de bedrijven in de regio de mogelijkheid te geven om de watergebonden potenties in de Westhoek maximaal te benutten, geeft Koen Anciaux, voorzitter van De Vlaamse Waterweg, aan. “De uitbater zal actief moeten inzetten op het aantrekken van nieuwe klanten. Verder dient de kandidaat-uitbater met een aantrekkelijk aanbod de lokale ondernemingen te overtuigen om de waterweg in te zetten voor goederentransport en gebruik te maken van de overslaglocaties. Het aanbieden van een hoog dienstverleningsniveau zal deze stap voor bedrijven nog vergemakkelijken.”

Overslagbedrijven en logistiek dienstverleners die interesse hebben om de ROC’s te gaan uitbaten, kunnen zich tot uiterlijk 31 augustus 2022 melden bij De Vlaamse Waterweg.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -