- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsJaar lang feest bij KNRM om 200-jarig bestaan

Jaar lang feest bij KNRM om 200-jarig bestaan

- Advertentie -

Delen

Op 11 november start voor de KNRM een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek. In 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij namelijk 200 jaar. Dat wordt een jaar lang gevierd.

Deze week maakte de KNRM het programma bekend en onthulde de reddingmaatschappij een speciaal jubileumlogo. Dat gebeurde samen met Britse collega’s van de Royal National Lifeboat Institution (RNLI). Die organisatie viert in 2024 ook dat ze 200 jaar bestaat.

Verleden en toekomst

Het jubileumjaar loopt van 11 november 2023 tot 11 november 2024. Dat is de officiële verjaardag van de KNRM. Het overkoepelende thema is ‘omringd door het verleden, op weg naar de toekomst’. Het jubileumprogramma staat volledig in het teken van het vieren en gedenken van het reddingswerk en de redders van de KNRM.

Er is veel veranderd in die 200 jaar: van roeireddingboten naar snelle motorreddingboten en van reddingsvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Gebleven is dat KNRM’ers het werk geheel kosteloos en vrijwillig doen. Want de KNRM opereert al sinds haar oprichting in 1824 bewust zonder steun van de overheid en kan haar werk doen dankzij donateurs, nalatenschappen en giften.

Meer bekendheid

Naast het vieren en gedenken zal het jubileumjaar worden gebruikt om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al zijn facetten. Van de Search and Rescue (SAR) op 45 reddingstations, de kusthulpverlening, de strandbewaking op de Friese Waddeneilanden door lifeguards en de wereldwijde medische adviezen aan zeevarenden door de Radio Medische Dienst.

Speciaal voor het jubileumjaar ontwikkelden de RNLI en de KNRM een jubileumlogo. Het nieuwe logo werd op 20 juni tijdens het World Maritime Rescue Congress in Rotterdam onthuld door KNRM-directeur Jacob Tas en zijn RNLI-collega Mark Dowie.

Noodlottige reddingsactie

Tot in 1824 bestond er langs de Nederlandse kust geen reddingsorganisatie. Een initiatief waarbij de staat in 1809 roeireddingboten ter beschikking stelde, liep op niks uit door gebrek aan lokale motivatie en toezicht.

Een noodlottige reddingsactie door een aantal kustbewoners van Huisduinen in 1824 veranderde alles. Het was de aanleiding voor een particulier initiatief een zelfstandige reddingsorganisatie op te richten. Met steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor wat nu nog steeds het succes bepaalt van de KNRM: vrijwillige bemanningen, kosteloze hulp, zonder overheidssteun en gericht op de veiligheid aan boord van de reddingboten, al 200 jaar lang. In die 200 jaar heeft de KNRM naar schatting meer dan 130.000 mensen gered.

Programma jubileumjaar

  • 1 januari 2024: Start van een podcastserie met reddingsverhalen. Presentator Roelof Hemmen maakte de podcasts met de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van redders, slachtoffers en nabestaanden van reddingsacties.
  • mei 2024: Opening van exposities over KNRM 200 jaar in twaalf maritieme musea, waaronder het Scheepvaartmuseum Amsterdam, Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
  • 1-3 september 2024: Tijdens de Wereldhavendagen Rotterdam staat KNRM 200 jaar centraal
  • 11-14 oktober 2024: Jubileumviering KNRM 200 jaar ‘Symfonie van het Water’ in Het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Een muzikale en visuele ode aan de KNRM, haar donateurs en vrijwilligers door Nederlandse topartiesten. Er zijn speciale voorstellingen voor donateurs en vrijwilligers. De voorstelling staat onder creatieve leiding van Gerben Bakker en de muzikale leiding is in handen van Eric van Tijn.
  • YouTube-serie: YouTuber Govert Sweep wordt bemanningslid in opleiding en zal een serie afleveringen maken over zijn ervaringen, trainingen en reddingsacties.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -