Investering in Cruiseterminal moet Rotterdam dubbele aantal aankomsten opleveren

0

Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente gaan samen bijna 7 miljoen euro investeren in de Cruiseterminal Rotterdam. Met de vernieuwing van de terminal spelen ze in op de schaalvergroting in de cruisevaart en hopen ze een verdubbeling van het aantal aankomsten te realiseren: van dertig naar zestig per jaar. Het is de bedoeling dat de belangrijke aanpassingen, zoals de loopbrug, gereed zijn als in september 2014 het grootste cruiseschip ter wereld, de Oasis of Seas, arriveert.

Ook in de nieuwe achtergevel blijven de karakteristieke bogen behouden.

Havenwethouder Jeannette Baljeu en Ronald Paul, operationeel directeur van het Havenbedrijf, zijn trots op de gezamenlijke innovatieplannen van de cruiseterminal. Wethouder Jeannette Baljeu: “De cruisevaart levert een belangrijke bijdrage aan het imago van Rotterdam en versterkt de economie. De modernisering maakt de groei naar zestig cruiseschepen per jaar mogelijk. Door daarnaast meer pakketten met bezoeken aan Rotterdamse attracties aan te bieden kunnen we als stad nog meer profiteren.”
Ook Ronald Paul is enthousiast: “De cruisevaart maakt de stad mooier. Wij vinden het belangrijk dat de Rotterdammers de band met de haven blijven houden, ook al verdwijnt die uit zicht. De cruiseterminal helpt ons daar bij.”

Gevel
Eind jaren ’90 ging de Cruiseterminal Rotterdam van start in de monumentale, voormalige passagiersterminal van de Holland Amerika Lijn. Het pand is toe aan een modernisering. Gemeente Rotterdam steekt daar 3,2 miljoen euro in. Dat bedrag komt voornamelijk ten goede aan de gevel op de eerste verdieping, dakisolatie en inpandige aanpassingen. De 3,75 miljoen euro van het Havenbedrijf wordt besteed aan onder andere een nieuwe loopbrug, aanpassing van de douanezone aan de waterkant en een opknapbeurt van de algemene representatieruimten binnen.

Holland Amerika Lijn
Cruiseterminal Rotterdam is sinds vijftien jaar gevestigd aan de Wilhelminapier in het centrum van de stad. Het aantal aankomsten groeide gestaag tot zo’n dertig per jaar. Memorabel waren onder andere de doop van de Oosterdam en de Eurodam en de aankomsten van de Queen Elisabeth 2 en de Queen Mary 2. Ze lokten grote groepen Rotterdammers naar de kade om de schepen te verwelkomen en ook weer uit te zwaaien.
Dankzij de populariteit van de cruisevaart vestigde – de voormalig Nederlandse – rederij Holland Amerika Lijn zijn Europees hoofdkantoor in Rotterdam, zowat tegenover de Cruiseterminal. Tegenwoordig arriveren vooral schepen van de ‘Lijn’ aan de Wilhelminapier.
Onlangs maakte directeur Mai Elmar van de Cruiseterminal bekend dat in 2015 ook de Duitse rederij Aida op een regelmatige basis gebruik gaat maken van de terminal en het aantal aankomsten zeer waarschijnlijk zal toenemen tot ruim vijftig. Cruiseterminal Rotterdam onderscheidt zich van andere West-Europese havens door zijn vestiging in een monumentaal pand middenin het centrum van de grootste haven van Europa. Karakteristiek zijn de shanty-koren die de schepen uitgeleiden. Die sfeer wil de Cruiseterminal ook behouden na de modernisering van de terminal.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.