- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHavens willen samen CO2-opslaan onder Noordzee

Havens willen samen CO2-opslaan onder Noordzee

- Advertentie -

Delen

Havenbedrijf Antwerpen laat weten dat de EU in principe bereid is om subsidie te geven aan een project om CO2 van industriële bedrijven in België en Nederland op te slaan onder de Noordzee. Dit blijkt uit de lijst met energieprojecten die het Europees Parlement deze maand heeft goedgekeurd.

De energieprojecten hebben de status ‘Project of Common Interest’ (PCI) gekregen. In Rotterdam is het Porthos-project in voorbereiding waarbij verschillende bedrijven CO2 kunnen aanleveren aan een dwars door het havengebied lopende transportleiding.

Infrastructuur tussen havens

Antwerpen, Gent, Terneuzen en Vlissingen hebben niet de beschikking over lege gasvelden voor de kust. Er wordt nu onderzocht of de industrie daar via een pijpleiding kan worden aangesloten op het Rotterdamse systeem. Het doel is dat er minder CO2 vrijkomt om het klimaat zoveel mogelijk te beschermen.

Verwacht wordt dat Carbon Capture and Storage (CCS), het afvangen en opslaan van CO2, op korte termijn wordt toegepast en dat op langere termijn meer fundamentele aanpassingen in de industrie mogelijk zijn. De havenbeheerders van North Sea Port, Havenbedrijf Antwerp en Havenbedrijf Rotterdam onderzoeken onder de naam ‘CO2 TransPorts’, hoe de infrastructuur tussen de havens eruit moet komen te zien.

Omdat voor de Europese Unie CCS een belangrijk middel is in de strijd tegen klimaatverandering, heeft het onderzoek van CO2 TransPorts de PCI-status gekregen met een geldigheid van twee jaar.

“De industrie in de havens van Rotterdam, Antwerpen en North Sea Port zijn al met verschillende pijpleidingen met elkaar verknoopt. Buisleidingen zijn een betrouwbaar, veilig en milieuvriendelijk transportmiddel. De raffinaderijen in Antwerpen en Vlissingen ontvangen al sinds jaar en dag ruwe olie per pijpleiding uit Rotterdam”, schrijft Havenbedrijf Antwerpen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -