- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsHet gaat bij ESO alleen nog om het geld

  Het gaat bij ESO alleen nog om het geld [OPINIE]

  - Advertentie -

  Delen

  Ooit, als beginnend schipper werd ik lid van een vakbond. Toen, in 1978, na de acties van onder andere 1968 en 1975 meegemaakt te hebben als matroos bij mijn ouders aan boord, werd ik lid van de ONS. Mijn vader was ooit lid van de ASV, maar stapte over naar de ONS omdat hij vond dat de ASV te weinig actiebereid was. Ik daarentegen stapte na een aantal jaren over naar de ASV om de zelfde reden. Tsja, het kan verkeren, zoals Bredero al zei.

  Mijn overstap kwam mede door de leerschool die ik als Noord-Zuid-bestuurslid doorliep. ik kwam daar tot het inzicht dat je als schipper het best vertegenwoordigd word door collega-schippers. Om de simpele reden dat ze dezelfde problemen ondervinden als jij!

  Overigens ben ik na jaren weer uit de ASV gestapt omdat ik vond dat de club zo klein geworden was dat er geen levensvatbaarheid meer was en we als leden verplicht waren om die paar fanatieke bestuurders die er nog waren tegen zichzelf te beschermen en de zaak op te doeken. Dat had ik dus verkeerd gezien, en onder druk van onder andere onze vriend Nico Deen ben ik weer lid geworden. ik werd zelfs uitgenodigd om lid van de denktank te worden.

  Heden ten dage is de ASV een florerende organisatie, die overal waar nodig en mogelijk is, haar stem laat horen – op nationaal en Europees niveau. Zo mogelijk samen met andere organisaties.

  Als U dit leest als niet-lid van de ASV…denk er eens over na. Als Noord-Zuid-bestuurslid kreeg je weleens een complimentje. Dat heb ik altijd gepareerd met de woorden: ‘Ik doe het vooral voor mezelf; als iemand anders er wat aan heeft is dat mooi meegenomen.’

  Een beetje flauw misschien – en ik wil natuurlijk niets afdoen aan de inzet van het huidige bestuur van de ASV – maar volgens mij werkt dit bestuur ook zo: voor de binnenvaart!

  In de najaarsvergadering is besloten geen lid van de ESO te worden. De ASV was er ooit lid van en ook Noord-Zuid was dat. In het verleden ben ik er als N-Z-bestuurslid een aantal keren geweest en ik zag het langzaam aan van een schippersvertegenwoordiging afzakken naar een bureaucratische club waar de aanwezigen noch slechts aanwezig waren. (om te kunnen declareren?)

  Nu zie ik dat de ESO verworden is tot een instituut waar het alleen nog om het geld gaat. Het kon dus nog erger! Er is binnenkort dus geen Europese Schippers Organisatie meer, en dat is misschien maar beter ook, want samen met de EBU en bevrachters het geld uit de slooppot opmaken, daar willen wij toch niet aan meewerken?

   

  Ad Kik,
  lid ASV-denktank  

   

   

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -