- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHele branche achter opleidingen Maritieme Techniek

Hele branche achter opleidingen Maritieme Techniek

- Advertentie -

Delen

Woensdag 9 november is de samenwerking tussen maritieme technische opleidingen en brancheverenigingen officieel bekrachtigd. Vertegenwoordigers van ROC Friese Poort, NHL Hogeschool, STC Group, Hogeschool Rotterdam en Hiswa Vereniging, IRO, Scheepsbouw Nederland en Vereniging van Waterbouwers hebben hiervoor in Sneek een overeenkomst ondertekend. De samenwerking heeft als doel de relatie tussen opleidingen en maritieme branches te verbeteren waardoor sterke onderwijsclusters ontstaan op het gebied van maritieme techniek.

De ondertekenaars. (foto Martin Rijpstra)

Sinds 2007 werken de brancheorganisaties aan de opleidingsinfrastructuur voor de maritieme techniek. Onder impuls van het Maritiem Innovatie Programma gingen ze de samenwerking aan met een aantal onderwijsinstellingen. Zo kan gericht worden geïnvesteerd door onderwijs, bedrijfsleven en overheid in “excellente opleidingen maritieme techniek. Hierdoor ontstaat een sterk onderwijscluster voor Noord- en Zuidwest-Nederland”, aldus de initiatiefnemers.

Gastcolleges en docentstages
De samenwerkingsovereenkomst biedt kansen voor het bedrijfsleven en het onderwijs. Zo draagt het bedrijfsleven bij aan versterking van maritiem technische opleidingen door middel van gastcolleges, docentstages en het snel invoeren van nieuwe technische ontwikkelingen in het onderwijsprogramma. Daarnaast wordt het voor studenten gemakkelijker om door te stromen van mbo naar hbo en van hbo naar wetenschappelijk onderwijs.
Deze nauwe samenwerking past in het nieuwe kabinetsbeleid voor het bedrijfsleven. Het cluster maritieme techniek is samen met water- en deltatechnologie door het kabinet benoemd tot topsector Water.
“Het bedrijfsleven in de maritieme techniek neemt in Nederland een belangrijke positie in. Door continu te innoveren kan de maritieme sector haar positie in de wereldwijde markt behouden. Daarom staat het maritieme bedrijfsleven te springen om goed opgeleide vakmensen en ingenieurs. Daarnaast heeft de branche veel behoefte aan jonge instroom. De sector is aan het vergrijzen, dus er zijn volop kansen voor jonge professionals.”

ROC Friese Poort
Een van de resultaten van de intensieve samenwerking is de nieuwe mbo-opleiding Maritieme Techniek van ROC Friese Poort. Deze niveau 4-opleiding is in september in Sneek van start gegaan met twintig deelnemers. Verder hebben de NHL Hogeschool en ROC Friese Poort hun onderwijsprogramma’s op elkaar afgestemd. Hierdoor kunnen ambitieuze studenten binnen 6,5 jaar hun mbo- en hbo-diploma halen. Daarnaast biedt NHL Hogeschool de 4-jarige hbo-opleiding en de 2-jarige Associate degree Scheepsbouwkunde/Maritieme Techniek aan.

STC
Met de STC-Group uit Rotterdam zijn afspraken gemaakt voor de verdere versterking van de opleidingen Maritieme Techniek. De mbo-opleiding Scheeps- en jachtbouw/Maritieme Techniek wordt in Rotterdam al meerdere jaren succesvol gegeven. Vanaf 2012 wil de STC-Group ook de reguliere hbo-opleiding Scheepsbouwkunde/Maritieme Techniek aanbieden, in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam.

De samenwerkingsovereenkomst werd getekend tijdens de ontmoetingsdag Maritieme Techniek op 9 november. Tijdens deze dag werden leerlingen en studenten in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met elkaar, de branches en maritieme bedrijven. Sprekers Hans Veraart van Barkmeijer Stroobos en Arjen van der Veen van Fairtransport/ Eco-liner benadrukten vanuit de praktijk nog eens de noodzaak aan goed opgeleide, innovatieve en creatieve jonge professionals.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -