- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHavendagen Werkendam zijn terug, grootser dan ooit

Havendagen Werkendam zijn terug, grootser dan ooit

- Advertentie -

Delen

Op 30 juni en 1 juli laat de haven van Werkendam zien wat het maritieme cluster in zijn mars heeft. Met de organisatie van de Havendagen én door de bedrijven die hun deuren wijd openzetten voor het publiek. Voor jong en oud is van alles te zien, doen en beleven.

Zeven jaar geleden is het alweer dat de laatste Werkendamse Havendag plaatsvond. Het zomerse evenement in en rond de Biesboschhaven en de Beatrix­haven was binnen een paar edities uitgegroeid tot een vaste waarde, waar elke twee jaar naar werd uitgekeken. Na de zeer geslaagde editie van 2016 werd om organisatorische redenen besloten in 2018 ‘een keertje’ over te slaan. Maar in 2020 gooide corona roet in het eten. En ook de jaren daarna maakten de pandemie en de maatregelen daartegen het onmogelijk om de festiviteiten op te tuigen.
Maar nu het eindelijk weer kan, pakken de organisatoren extra uit.

Banenmarkt

“Ja, het wordt groter dan ooit”, zegt Dick Hoogendoorn trots. De directeur van Hoogendoorn Maritieme Betimmeringen en Interieurbouw is ook dit jaar voorzitter van het organisatiecomité. “Het is nu voor het eerst ook verspreid over twee dagen. Voorheen deden we het altijd alleen op zaterdag. Nu is ook de vrijdag erbij betrokken.”

Dat geeft ruimte voor vernieuwing. “Zo konden we weer andere soorten bedrijven erbij betrekken, maar we denken ook een groter publiek te bereiken. Zaterdag is echt een familiedag, op vrijdag is het wat inhoudelijker, zakelijker. Met als nieuw onderdeel de Banenmarkt. Daarmee willen we jeugdige en volwassen medewerkers aantrekken in de technische branches waarin de bedrijven van WMI werkzaam zijn.”

meer dan 140 vacatures

De 48 leden van Werkendam Maritime Industries hebben actueel meer dan 140 vacatures openstaan. Maar er is veel meer instroom nodig.

Dick: “Wij hebben zelf bijvoorbeeld geen vacatures, maar als iemand een open sollicitatie stuurt, gaan we toch in gesprek: we voorzien de komende jaren groei van ons bedrijf en hebben dus in de toekomst wel meer mensen nodig. Als zich een geschikt iemand meldt, laten we die niet lopen.

De Banenmarkt, die overigens ook op zaterdag is, krijgt een plek op het parkeerterrein van Hoogedoorn. Dick: “Tal van bedrijven presenteren zich daar. Als een bezoeker geïnteresseerd is, kan die meteen met een medewerkers mee naar het bedrijf hier in de haven, om te zien en te ervaren hoe het er daar aan toegaat, hoe de sfeer is.”

(foto Tekst & Toebehoren)

25.000 bezoekers

Naast de individuele bezoekers heeft de organisatie diverse scholen uitgenodigd. Er worden heel wat klassen uit het vmbo en mbo verwacht. “We verwachten al met al behoorlijk wat mensen, al is het op vrijdag moeilijk in te schatten, omdat we dat voor het eerst doen.”

Bij voorgaande edities trok het haven­festival circa 25.000 bezoekers. “Dat aantal gaan we vast weer halen. Zeker nu het twee dagen zijn.”

Het programma is bovendien flink uitgebreid. “We hebben, denken we zelf, een mooier programma, met echt voor iedereen wat. Met uiteraard weer de vlootschouw onder aanvoering van mps Zilvermeeuw, waarvoor we ouderen uit Werkendam uitnodigen. Ook de burgemeester vaart mee.”

Veel van de meevarende schepen zijn op zaterdag ook te bezichtigen. Dat geldt voor de historische vaartuigen, maar voor moderne beroepsschepen én de Ab Initio, het vorig jaar in Werkendam afgebouwde duurzame opleidingsschip.

Muziek

Fiets ‘m erin, in de insteekhaven bij Clean, wordt spectaculair en zal heel wat kijkers trekken. We hebben daarnaast, denk ik, ook wel een heel leuk programma om de haven heen. Voor jong en oud. Aan de Biesboschhaven-Noord, naast Concordia Damen, hebben we een terrein ingericht waar van ‘s morgens elf tot ‘s middags vijf uur artiesten optreden die de jeugd aanspreken. Daarna gaat de muziek door, maar dan hier bij ons op het achterterrein. Tot ’s avonds elf uur.” Optredens zijn er onder meer van Monique Smit en Emma Heesters.

De braderie, door heel de haven slingerend, was ook altijd heel populair. Dat zal nu niet anders zijn.

Dick Hoogendoorn, voorzitter van het organisatie­comité: “Goed dat we samen de haven en ons werk promoten.” (foto Tekst & Toebehoren)

Perfect in orde

De commissie die het evenement namens WMI organiseert, is dit jaar flink uitgebreid. Dick werkt er met plezier aan mee: “Ik vind het goed dat we samen de haven en ons werk promoten. Ik vind het leuk om te doen, gezellig ook. Ik heb goede commissieleden om me heen. Meer dan in het verleden. We zijn nu met een groep van dertien. Ieder heeft zijn of haar deelgebied en we vullen elkaar goed aan.”

“Die extra mensen zijn echt nodig. We pakken het nu professioneler aan dan vroeger. Dat is ook nodig. Van de sponsoring tot opbouw, indeling, communicatie en financiering. En er zijn tegenwoordig veel meer vergunningen nodig. We hebben geprobeerd aan alles te denken, in goed overleg met de gemeente en instanties. Verkeersregelaars, een verkeersplan… Best veel werk, zeker als je alles perfect in orde wilt hebben.”

Kijk voor het programma op www.havendagenwerkendam.nl.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -