- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHavenbedrijf Rotterdam gaat eigen bomen kweken

Havenbedrijf Rotterdam gaat eigen bomen kweken

- Advertentie -

Delen

Havenbedrijf Rotterdam gaat bomen kweken voor eigen gebruik. Daartoe planten vrijwillige medewerkers tijdens de afsluiting van het Boomfeestseizoen op 15 maart 500 bomen op de Rhoonsedijk.

Het gaat nog om een proef, maar bij Havenbedrijf zien ze het helemaal zitten: de kwekerij zorgt voor vergroening, het gebied biedt meer ruimte aan vogels en insecten en als de bomen groot genoeg zijn, gebruikt het Havenbedrijf ze om andere bomen te vervangen of nieuwe locaties in te richten.

‘Bomen kweken in de haven’

De aanplant van de bomen past in het beleid van het Havenbedrijf om de biodiversiteit in de haven te vergroten, de haven te verduurzamen en aantrekkelijk te houden. Niet alle 12.500 hectare van de Rotterdamse haven doet daadwerkelijk dienst als haven- en industriegebied. Terreinen die tijdelijk niet in gebruik zijn, zijn potentiële percelen om te fungeren als boomkwekerij.

Op de boomkwekerij worden bomen iedere drie tot vijf jaar uit de grond gehaald om andere bomen te vervangen of nieuwe locaties in te richten. De combinatie van de tijdelijke beschikbaarheid van ruimte in het havengebied en de tijdelijkheid van een boom op een kwekerij zijn de basis van het idee ‘Bomen kweken in de haven’.

Biodiversiteit

Het Havenbedrijf laat nu bij wijze van proef een perceel aan de Rhoonsedijk door idverde Realisatie en de Stadsboswachter bewerken voor de aanplant van bomen. Op 15 maart worden de bomen geplant. Het gaat om wilgen, iepen, elzen, esdoorns, lindes, populieren en sierperen. Daarmee is de eerste boomkwekerij in de haven van het Havenbedrijf een feit.

De Rotterdamse vestiging van idverde Realisatie en Stadsboswachter begeleiden de aanplant en zullen de ontwikkeling van de bomen volgen. Er wordt gekeken of de bomen goed groeien maar ook wat de impact is op de omgeving: Is er toename van biodiversiteit en hoe is de beleving van mensen die in buurt wonen of werken? De proeflocatie wordt toegankelijk gemaakt met een wandelroute en een lessenaar met uitleg over het project.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -