Harelbeke krijgt nieuw sluiscomplex

0

De Vlaamse minister Hilde Crevits van Openbare Werken heeft het voorontwerp van de Leiewerken in Harelbeke gepresenteerd, die volgend voorjaar van start gaan. De doortocht van de Leie in Harelbeke is een onderdeel van het Europese Seine-Scheldeproject. Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) gaat in dit kader de Leie geschikt maken voor schepen van 4.500 ton (in één richting).

Zo komt het nieuwe sluiscomplex eruit te zien.

Vlaanderen heeft de afgelopen jaren al fors geïnvesteerd in de doortocht van Kortrijk, en ook in Wervik gaan de werkzaamheden op de Leie binnenkort van start. In Harelbeke wordt de bestaande sluis vervangen door een nieuwe, 230 meter lange sluis in twee delen. De stuw wordt uitgerust met turbines, die stroom opwekken voor het complex en tegelijkertijd de waterbalans op de Leie beheersbaar houden.

Hogere bruggen
Om 3-laagse containervaart mogelijk te maken wordt de Kuurnebrug verhoogd en wordt de Hoge Brug vervangen door een boogbrug. Naast de aanpassing van de Leie zelf pakken W&Z en de stad Harelbeke de omgeving van de Leie aan. Deze activiteiten sluiten aan bij de vernieuwing van Harelbeke op beide oevers.
De werkzaamheden kosten 98 miljoen euro en worden gerealiseerd op basis van een design & build-contract, waarbij de aannemer zowel het ontwerp als de bouw uitvoery. Het project is vergeven aan de groep Leieland met daarin de bedrijven Herbosch-Kiere, Jan De Nul, Cofely Fabricom (GDF Suez) en Aelterman.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.