- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsHamburg krijgt digitaal binnenvaartplatform

  Hamburg krijgt digitaal binnenvaartplatform

  - Advertentie -

  Delen

  Via een digitaal platform wordt de binnenvaart in de haven van Hamburg vanaf begin volgend jaar beter gecoördineerd. Het gaat om een ontwikkeling van het Hamburg Vessel Coordination Center (HVCC).

  Jaarlijks doen zo’n 10.000 binnenschepen de haven van Hamburg aan. Het HVCC werkt al tien jaar aan de optimalisatie van het binnenvaartverkeer in de haven. In 2009 werd de Feeder Logistik Zentrale (FLZ) opgezet om feederschepen beter te kunnen coördineren.

  Ook de binnenvaart is de afgelopen jaren via dit platform gecoördineerd. Aangezien er steeds meer containers per binnenschip worden vervoerd, wordt het nu tijd voor een eigen binnenvaartplatform. Dit moet tot meer transparantie leiden in de aanlopen van binnenschepen, het binnenvaartverkeer in de haven, de afhandeling op terminals en het toewijzen van ligplaatsen.

  Meer efficiëntie

  Via het platform gaan binnenvaartrederijen, schippers, terminals en instanties informatie uitwisselen. Diverse rederijen, waaronder de Deutsche Binnenreederei, zijn als partner betrokken bij het project.

  Op dit moment makken alle binnenvaartrederijen nog hun eigen planning voor de afhandeling van hun schepen in de zeehaven, waardoor veel bilaterale afstemming nodig is. Met het binnenvaartplatform moet daar meer efficiency in komen.

  Uiteindelijk zal de afhandeling van binnenschepen in de haven verbeteren, zo is de verwachting. De haven van Hamburg hoopt hiermee ook het binnenvaartvervoer van en naar het achterland te kunnen uitbouwen.

  Meer containers met de binnenvaart

  Binnenschepen vervoeren jaarlijks 128.000 TEU van en naar de haven. Dat is nog steeds slechts een klein percentage van de totale containeroverslag in Hamburg. Het gros van de containers wordt aan- en afgevoerd via het spoor.

  Na de zomer gaat een pilot met het nieuwe platform van start. Uiteindelijk moet het platform begin 2020 in gebruik worden genomen.

  Foto: HHM/Thomas Wägener

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -