Grote voorjaarsbeurt voor Hollandsche IJsselkering

0
De Hollandsche IJsselkering. (foto Rijkswaterstaat)

Nu het stormseizoen weer voorbij is, knapt Rijkswaterstaat de Deltawerken op. Daaronder is ook de Hollandsche IJsselkering. Het werk begint maandag 13 mei.

Naast het jaarlijkse reinigingswerk aan de twee schuiven en de Algerabrug gaat het om een onderdorpel van een van de schuiven, nieuwe camera’s en stopstrepen in de sluis en nieuwe scheepvaartseinen op de brug.

Onderdorpel

VolkerInfra voert het onderhoud aan de Hollandsche IJsselkering de komende maanden uit In opdracht van Rijkswaterstaat. Zo worden de sluisdeuren uitgerust met nieuwe geluidssignalen en optische seinen. Deze maken de sluis hoorbaar en beter zichtbaar.

“Op locatie maken we een houten onderdorpel op maat, die de versleten onderdorpel van de bovenstroomse schuif vervangt. De onderdorpel is de houten stootdemper aan de onderkant van de stalen schuif die beschadiging van de schuif voorkomt.”

Meer overzicht, meer veiligheid

“We plaatsen nieuwe masten met camera’s, waarmee voor brugwachters het zicht op de sluis verbetert”, aldus Rijkswaterstaat. “Daarnaast komen er stopstrepen op de wand van de sluizen, waardoor schepen verder kunnen doorvaren. Beide maatregelen zorgen voor een veiliger begeleiden door de schutsluis.”

In de week van 13 tot en met 17 mei begint de jaarlijkse grote schoonmaak. Vanaf een ponton in het water spuit VolkerInfra de Algerabrug schoon en worden de schuiven van sediment en andere afzettingen ontdaan zoals kokkels. Door het reinigen gaan het staal en de conservering langer mee.

Hinder voor de scheepvaart

Op 13 en 14 mei gaan de schuiven van de kering dicht en is de doorvaart eronder gestremd. Schepen kunnen via de naastgelegen sluis passeren. Op 15 en 16 mei moet het scheepsverkeer onder de kering en via de sluis rekening houden met maximaal een halfuur vertraging. Op 17 mei is er alleen bij de sluis nog hinder, ook hoogstens 30 minuten.

Op alle dagen gelden deze stremmingen en hinder tussen 7.00 en 22.00 uur. Het wegverkeer op de brug ondervindt geen hinder van de werkzaamheden.

Stormseizoen

Tussen 1 oktober en 15 april is het stormseizoen. Een storm komt in deze periode vaker voor dan in het voorjaar en zomer. In aanloop naar het stormseizoen zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat al het onderhoudswerk is uitgevoerd aan de Deltawerken.

De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel beschermt het laagstgelegen deel van Nederland, 6,76 meter onder NAP. Dit Deltawerk was als eerste van de dertien klaar. Rijkswaterstaat begon een jaar na de watersnoodramp (1953) met de bouw; in 1958 was de kering klaar. De monumentale kering fungeert ook als brug en waterweg.

Foto’s: Rijkswaterstaat

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.