Groen licht voor uitbreiding terminal Born

0

De capaciteit van Barge Terminal Born wordt verdubbeld. Daarvoor heeft de directie gisteren met de gemeente Sittard-Geleen een huurovereenkomst getekend voor het gebruik van de nieuwe havenfaciliteiten in Holtum-Noord.

Wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen zet zijn handtekening. Norman Verstoep, directeur van Barge Terminal Born, fungeert als onderlegger. Jan Overdevest (directeur Waalhaven Groep) houdt het papier vast. (foto McM Productions)

Met het project is een investering gemoeid van ruim 10 miljoen euro. “Holtum-Noord is al een van de belangrijke overslaghavens van Nederland”, zei wethouder Pieter Meekels (van economie) bij de ondertekening. “Dankzij de uitbreiding die wij nu gaan realiseren, zijn we klaar om van Holtum-Noord de grootste inland terminal van Nederland te maken.”

Nieuwe kade
Door het tekenen van het huurcontract staat vast dat Barge Terminal Born de komende tien jaar gebruik zal maken van het nieuwe deel van de haven. Dat wordt vanaf begin volgend jaar aangelegd en behelst een nieuwe kade met een lengte van 150 meter en 4 hectare aan opslagcapaciteit voor containers. Ook wordt de haven uitgediept tot 3,30 meter zodat grote, zwaarder beladen, schepen er straks kunnen laden en lossen.
“Barge Terminal Born kan na de realisatie van de uitbreiding zijn capaciteit meer dan verdubbelen”, aldus directeur Jan Overdevest van de Waalhaven Groep, die eigenaar is van Barge Terminal Born. In Born kan nu 125.000 TEU per jaar worden overgeslagen. Na de uitbreiding is de capaciteit gegroeid naar 300.000 TEU. “Daarvan gaan we op termijn zeker 250.000 teu gebruiken. De rest houden we in reserve.”

Honderden banen
De uitbreiding van de haven van Holtum-Noord kost ruim 10 miljoen euro. Daarvan is 4,7 miljoen afkomstig van het Rijk, 2,1 miljoen van de provincie en 3,2 miljoen van de gemeente. Naar verwachten levert dit enkele honderden directe en indirecte banen op.
Via Barge Terminal Born worden per jaar tienduizenden zeecontainers geëxporteerd en geïmporteerd. Klanten van het bedrijf zijn gevestigd in zowel Limburg, het Duitse achterland (tot Düsseldorf/Keulen) als België (Hasselt/Luik).

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.