Gouden tijden voor Nederlandse superjachtsector

0
(foto HISWA Holland Yachting Group)

Na een uitstekend 2017 werd de waarde van de Nederlandse superjachtsector vorig jaar verder onderstreept. De achttien opgeleverde jachten groter dan 30 meter waren samen in totaal meer dan 1,5 miljard euro waard. Momenteel zijn er zestig superjachten in aanbouw in Nederland. Die cijfers zijn afkomstig van de dit jaar jubilerende HISWA Holland Yachting Group.

Een voorbeeld van de aanhoudende groei noemt de 50-jarige belangenbehartiger de opening van de nieuwe Feadship-werf voor superjachten tot 160 meter in Amsterdam. 2019 belooft volgens HISWA Holland Yachting Group een gouden jaar voor de Nederlandse superjachtbouwsector te worden.

Gemiddelde prijs: 86 miljoen euro

De gemiddelde waarde van een in Nederland gebouwd superjacht kwam in 2018 uit op circa 86 miljoen euro. “De cijfers laten een uitbreiding zien van het aantal bestellingen van superjachten waarbij eigenaren hun visie op het hoogste niveau gerealiseerd willen zien”, aldus Jeroen Sirag, exportmanager bij HISWA Holland Yachting Group.

“De gemiddelde waarde van de opleveringen van superjachten in 2018 is ongeëvenaard. Dit weerspiegelt de uitzonderlijke kwaliteit van de jachten en de bereidheid van superjachteigenaren om naar Nederland te komen en te investeren in onze sector. Dat is goed voor de werkgelegenheid.”

Koningin Máxima

Koningin Máxima opent 16 mei de nieuwe werf van Feadship in Amsterdam. “Dat illustreert hoe belangrijk de superjachtsector is voor ons land”, vindt Sirag. “Nederland heeft een lange traditie en brede kennis in jachtbouw. Alle ingrediënten om een superjacht te bouwen tref je in een straal van slechts 200 kilometer.”

“En we excelleren niet alleen in nieuwe projecten. Steeds meer eigenaren en kapiteins zien Nederland als optimale bestemming voor refits en grootschalig onderhoud. Dit wordt versterkt door de groeiende populariteit van de nieuwe Noord-Europese superjachtroute, waarbij steeds meer superjachten ons land aandoen op weg naar onder andere Scandinavië en het Arctisch gebied.’’

Feadship

De vooraanstaande Nederlandse superjachtbedrijven zijn goed voorbereid op aankomende trends waarbij alles draait om duurzaamheid, avontuur en opschaling. “Op de nieuwe locatie in Amsterdam kunnen we jachten tot 160 meter lang en 22 meter breed bouwen”, legt Feadship-directeur Jan-Bart Verkuyl uit. “In combinatie met de tweede hal die momenteel wordt gerealiseerd in Makkum kunnen we ons aanbod voor onze klanten flink vergroten.”

Feadship, ontstaan uit Royal Van Lent Shipyard en Koninklijke De Vries Scheepsbouw, viert dit jaar zijn 170-jarig bestaan.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.