- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGestremde kolk Sluis Lith vol met jachten

Gestremde kolk Sluis Lith vol met jachten

- Advertentie -

Delen

Maandagmiddag 31 maart lag in Sluis Lith een file van luxe jachten. Op verzoek van Heesen Yachts stelde Rijkswaterstaat de gestremde kolk van de Prinses Máximasluizen voor één dag beschikbaar.

De vaarwegbeheerder ging samen met aannemerscombinatie Mourik Swarco (CMD) op zoek naar een mogelijkheid om de schepen weg te kunnen krijgen van de werf van Heesen Yachts in Oss. Met behulp van een tijdelijke constructie kon deze schutting worden georganiseerd.

Te hoog

De kolk in Lith is sinds 18 februari gestremd. Rijkswaterstaat heeft contact met diverse partijen die daar door gedupeerd zijn. Eén van hen is Heesen Yachts. De bouwer van megajachten gaf aan dat er een groot economisch belang was indien het toch mogelijk zou zijn in één keer drie jachten te kunnen schutten.

De jachten zijn te hoog om via de zuidkolk te kunnen worden geschut. Daar geldt namelijk een maximale hoogte van 7,10 meter. Ook omvaren is vanwege de hoogte geen optie.
Rijkswaterstaat onderkende het belang van het bedrijf en heeft gezamenlijk met aannemerscombinatie Mourik Swarco gekeken of en hoe schutten mogelijk zou zijn.

Schotten

Op 18 februari raakten de deuren van de noordsluis, aan de kant van Lith, beschadigd bij een aanvaring. Op 5 maart zijn de deuren door aannemerscombinatie Mourik Swarco uit de sluis gehaald en voor nader onderzoek weggebracht. Dit betekent dat de sluis aan de benedenstroomse kant (de kant van Lith) geen deuren meer heeft en de sluis gestremd is.

Om te kunnen schutten moeten beide zijden van de sluis worden afgesloten. Dit is nodig om het waterniveau in de sluis te kunnen regelen. De scheepvaart moet ook in en uit de sluis kunnen varen. Tijdens normaal gebruik wordt dit via sluisdeuren gedaan. Nu de sluisdeuren aan één kant van de sluis tijdelijk weg zijn, wordt dit opgelost door grote stalen schotten over de gehele breedte in die sluis te zetten.
“Aangezien deze schotten niet kunnen bewegen zoals sluisdeuren, moeten we deze in en uit hijsen” legt Rijkswaterstaat uit. “Dat doen we via een drijvende hijskraan (een bok).”

Mourik Swarco heeft de bestaande schotten zodanig aangepast dat de kolk aan de kant van Lith veilig is af te sluiten en het waterniveau in de sluis kunnen aanpassen.

(foto Ruben Griffioen)

Brievenbus

De jachten kwamen vanaf de bovenstroomse kant (de kant van Alphen) naar de sluis. Rijkswaterstaat zorgde ervoor dat het water in de kolk net zo hoog stond als aan de bovenstroomse kant van de sluis. Hiervoor is gebruik gemaakt van de schotten.

Toen de jachten in de sluis lagen, gingen de deuren aan de bovenkant ook dicht. “Vervolgens laten we het water in de kolk zakken, zodat het net zo hoog komt te staan als aan de benedenstroomse kant (de kant van Lith) van de kolk. Daarna worden de schotten verwijderd en kunnen de jachten uitvaren.” Adlus Rijkswaterstaat.

“Normaal gesproken regelen we het waterniveau via schuiven in de deuren, maar die zijn er nu niet. Nu maken we een soort brievenbus in de schotten zodat het water uit de kolk kan stromen en het waterpeil daalt. Zodra het waterpeil gelijk is aan het peil aan de kant van Lith, kunnen de schotten worden verwijderd en kunnen de jachten verder.”

De jachten blijven één nacht liggen en zullen de dinsdagochtend 1 april hun reis vervolgen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -