- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws‘Geen waterplanten in vaargeul’

‘Geen waterplanten in vaargeul’

- Advertentie -

Delen

‘Het is niet acceptabel dat waterplanten tot nautisch onveilige situaties zouden kunnen leiden waar schippers zich niet op kunnen voorbereiden. Daarom houd ik de vaargeulen voor de scheepvaart volgens afspraak altijd begaanbaar en wordt informatie verstrekt over de waterplanten.’ Dat antwoordt minister Schultz van Haegen op vragen van de Tweede Kamer-leden Visser en Lodders.

De VVD’ers stelden die vragen naar aanleiding van een situatie deze zomer waarbij reddingsboten tijdens een storm vast waren komen te zitten in waterplanten. Al eerder waren er ook incidenten met plezierjachten en zwemmers die verstrikt raakten in de begroeiing. Vooral fonteinkruid levert veel hinder.

 

Bekend

Volgens Schultz is het een bekend gegeven dat de recreatievaart op de Zuidelijke Randmeren buiten de vaargeul hinder ondervindt van waterplanten. Maar ze ziet weinig problemen. ‘Rijkswaterstaat registreert samen met andere beheerders ongevallen en houdt daarvan een landelijk overzicht bij. Van de periode 2012 t/m 2014 zijn landelijk 9 incidenten bekend waarbij waterplanten als oorzaak zijn aangemerkt. Hiervan waren er 2 significant.’ Ook bij andere partijen in het gebied houden meldingen en klachten bij, zoals de KNRM.

De minister vindt het probleem niet ernstig: ‘Gezien het lage aantal significante ongevallen en het feit dat de scheepvaartroutes regulier beschikbaar zijn zie ik geen aanleiding hier verdere navraag te doen.’

‘Ik blijf de ontwikkelingen op het gebied van de nautische veiligheid uiteraard wel volgen. De veiligheid staat voorop en het is mijn ambitie om te zorgen voor een optimaal en veilig gebruik van het water voor alle gebruikers.’

 

Overlast

Schultz heeft al eerder laten onderzoeken hoe de waterplanten zich in de toekomst kunnen gaan ontwikkelen. ‘In meren met voedselarmer water is de verwachting dat bodem bedekkende soorten zoals kranswieren toenemen en gaan domineren. Hierdoor zal de overlast naar verwachting afnemen. Toch zullen ook in deze meren bijvoorbeeld fonteinkruiden onderdeel blijven uitmaken van de watervegetatie en is overlast niet geheel uit te sluiten.’

 

Ook deze zomer zorgde Stichting Maaien Waterplanten Randmeren dat een deel van de groene massa werd verwijderd. (foto E.J. Bruinekool Fotografie)
Ook deze zomer zorgde Stichting Maaien Waterplanten Randmeren dat een deel van de groene massa werd verwijderd. (foto E.J. Bruinekool Fotografie)

Wie is verantwoordelijk?

Lodders en Visser vragen ook wat de afspraken zijn over het noodzakelijke beheer van waterplanten in binnenwateren. ‘Wie is waarvoor verantwoordelijk?’

Het antwoord van de minister: ‘Rijkswaterstaat houdt de vaargeul van de Rijksvaarwegen en de specifiek voor de recreatietoervaart aangewezen vaargeulen vrij van waterplanten voor zover deze hinder veroorzaken voor het scheepvaartverkeer. In overige gevallen ligt het initiatief voor het maaien van waterplanten bij derden.’ De Provincie is het bevoegd gezag voor de Natuurbeschermingswet die toetst of er geen negatieve effecten zijn.

‘Tot nu toe is maaien in de vaargeul niet aan de orde geweest zodat ik geen middelen reserveer voor maaien.’ Wel heeft het ministerie in 2013 een eenmalige aanmoedigingsbijdrage gegeven aan een samenwerkingsinitiatief. Gastvrije Randmeren en de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren zorgen elk jaar op het Gooi- en het Eemmeer voor het maaien buiten de vaargeul.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -