Café Restaurant Merz is gevestigd aan de Korte Kalkhaven 3 in Dordrecht. De zaak geniet bekendheid in de binnenvaart. Dat is in belangrijke mate te danken aan Dolderman. De motorenleverancier en -inbouwer zit 50 meter verderop (aan de Binnen Kalkhaven). De schepen die liggen af te bouwen, zijn vanaf het Merz-terras bijna aan te raken. Menig scheepsdoop en -overdacht bij Dolderman eindigt met een receptie of buffet in het café-restaurant.
De ruimte leent zich daar uitstekend voor. Het bar- en het restaurantgedeelte lopen in elkaar over. Berendsen en zijn collega’s kunnen gemakkelijk 400 gasten ontvangen. “Er mogen zelfs 600 mensen binnen, maar dan is het wel erg druk”, zegt Tim Berendsen. Hij is samen met een vriend, Ferry de Klerk eigenaar van Café Restaurant Merz.
Merz is gevestigd aan de Korte Kalkhaven, in een pand uit 1640. (foto MGR)
Scheepseigenaren en medewerkers van Dolderman en onderaannemers kunnen ook tijdens de afbouw bij Merz terecht. “Als ze vooraf melden dat ze komen en wat ze willen eten, zorgen we dat het op de afgesproken tijd klaar is, zodat men vlot kan eten en ook snel weer verder kan met het werk. “Het gebeurt ook dat men aan boord wil eten; dan brengen wij het gewoon”, zegt Tim.
Tim (30) en Ferry (29) zijn sinds januari 2007 eigenaar van Merz. Het uit 1640 stammende pand deed in het verleden dienst als pakhuis voor onder meer cacao en later zat er een olie- en kolenhandel. Ruim dertig jaar inmiddels zit er horeca. “De eerste zaak heette Bombardon; die was in heel Dordrecht bekend”, geeft Tim blijk van historisch besef van de Dordtse horeca. “Na een jaar of vijf veranderde de naam in Merz.” Om de paar jaar werd het bedrijf verkocht. Tim zegt dat hij en zijn compagnon wel uithoudingsvermogen hebben en Merz willen uitbouwen tot dé horecazaak van Dordrecht.
Tim en Ferry waren al bekend met en in de Dordtse uitgaansbranche. Ze runden voorheen Brasserie Bacchus aan het Blauwpoortsplein. Daar hadden ze veel klandizie van de jachthaven, die vrijwel voor de deur lag. “De havenmeester van watersportvereniging Maartensgat stuurt nog regelmatig mensen door naar ons”, vertelt Tim. “Hier zitten we niet direct in het zicht voor watersporters. Hier achter aan de Bomkade is wel een steiger, maar dan moet men wel weten dat ze de hoek om moeten naar de Kalkhaven.”
Beroepsvaart
Dus hebben Tim en Fery nu meer aansluiting met de beroepsvaart, met dank aan Dolderman. De Kalkhaven ligt vol met binnenschepen. “Ook gasten die zelf niet uit de scheepvaart komen, vinden dat prachtig. Er wordt gewerkt, het heeft iets industrieels; er valt van alles te zien.”
Op het ruime terras, dat direct aan de haven ligt, heeft men eersterangsplaatsen. Daar kunnen honderd mensen zitten. Binnen is er aan de tafels plaats voor zeventig gasten.
Tim Berendsen: Iedereen moet zich hier welkom voelen. (foto MGR)
Ferry en Tim kwamen als tieners – zonder dat ze elkaar kenden – al in Merz. “Toen we de kans kregen de zaak over te nemen, zagen we er allebei meteen iets in. Sterker nog: toen ik nog op de hotelschool zat en hier eens met vrienden uitging, droomden we erover hoe het zou zijn als je deze tent kon kopen. Toen het zover was, heb ik hen ge-sms’t: ‘Ik heb die tent gekocht.’ Ze kwamen alle acht naar de officiële opening.”
Live muziek
In Café Restaurant Merz moet iedereen zich welkom en thuis voelen. Dat is het uitgangspunt van de eigenaren. “Je kunt hier eten, maar ook aan de bar zitten. We beginnen de avond als restaurant en later kun je hier uitgaan. Er kan een dj zijn, een band of een stand-up comedian. Elke zondag (behalve in de zomer) is er live muziek. Jazz, blues, rock, heel verschillend.”
“We organiseren van alles. Maar zonder dat we mensen opjagen. Het loopt geleidelijk in elkaar over. De muziek mag bovendien niet té hard in verband met de bovenburen.” Boven Merz bevinden zich zeven appartementen.
(foto Café Restaurant Merz)
Op de eerste etage is een zaal die alleen als opslag dienst deed. Momenteel wordt die bovenzaal ingrijpend verbouwd. Hij is jaren ongebruikt geweest, maar Tim en Ferry maken er een zaal voor recepties en vergaderingen van. “In die zaal zijn in het verleden heel wat optredens en feesten geweest. Golden Earring, De Dijk en Candy Dulfer traden hier op. Toen een van de vorige eigenaren er housefeesten ging organiseren die tot ’s ochtends vroeg duurden, is de vergunning ingetrokken omdat er te veel overlast was.”
Prakkie voor een prikkie
“We zijn een tikkeltje anders, maar het is altijd gezellig.” De toegankelijkheid die het concept uitstraalt is ook aan de menukaart af te lezen. De gerechten variëren van een sateetje tot een pastagerecht en meervalfilet. “Het niveau is zeg maar eetcafé-plus. We proberen de service hoog te houden. Zo krijg je bijvoorbeeld een glaasje water bij de koffie en bij de wijn.”
Op woensdagavond serveert Merz ‘een prakkie voor een prikkie’: een hoofdgerecht voor € 6,50, waarbij kan worden gekozen uit vlees of vis. “En dan kun je ook nog gratis je haar laten knippen”, zegt Tim lachend. Dat vraagt om uitleg. “Een jongen met een kapsalon hier in Dordt kwam geregeld eten en vond ‘prakkie voor een prikkie’ zo aardig dat hij aanbood gasten hier ter plekke te knippen. Hij hoeft er geen geld voor; de enige voorwaarde is dat hij bepaalt hoe het kapsel wordt.” Er zijn mensen die de uitdaging aandurven. Het gebeurt een enkele keer dat iemand de dag erop toch maar naar de kapsalon gaat om het gewaagde kapsel te laten aanpassen.
De extra service past helemaal bij Merz: een tikkeltje alternatief, maar er valt altijd iets te beleven.
Café Restaurant Merz is van woensdag tot en met zaterdag geopend vanaf 15.00 uur (op vrijdag en zaterdag tot 05.00 uur).
Café Restaurant Merz
Korte Kalkhaven 3
3311 JM Dordrecht
(078) 613 25 82
www.caferestaurantmerz.nl