Duwstel met motorproblemen vaart op afgemeerde schepen

0

Het Korps landelijke politiediensten onderzoekt een aanvaring tussen een duwstel en twee afgemeerde schepen op de Beneden-Merwede bij Sliedrecht. Die vond afgelopen nacht plaats. Problemen met de motoren waren volgens de schipper van het varende schip de oorzaak van de aanvaring.

Opengescheurd
Omstreeks 03.00 uur voer het lege duwstel, een motorvrachtschip met daarvoor gekoppeld een duwbak, op de Beneden-Merwede richting Rotterdam. Volgens de schipper kreeg hij problemen met de motoren en kon hij niet meer verhinderen dat zijn duwstel in aanvaring kwam met twee schepen die bij een scheepswerf naast elkaar lagen afgemeerd.
Het binnenste schip, een tanker, kwam met twee flinke krassen nog goed weg. Maar het vrachtschip daarnaast werd vol geraakt en liep zware schade aan het voorschip op. Het stuurboordvoorschip werd flink ingedrukt, een vloei van het stuurboordsanker werd verbogen en zelfs in lengterichting gespleten.
Net onder de dekslijn werd het voorschip over een lengte van 3,50 meter volledig opengescheurd. De duwbak van het duwstel zelf liep door de aanvaring minieme schade op.

Onvoldoende bemanning
De Waterpolitie van het KLPD onderzoekt nu of de aanvaring inderdaad te wijten is een defect in de voortstuwing. Het certificaat van het schip is door de Inspectie Leefomgeving en Transport ingetrokken.
De Waterpolitie maakt in ieder geval proces-verbaal op voor twee overtredingen: het vaartijdenboek was de afgelopen vijf dagen niet ingevuld, het schip voer in de exploitatiewijze B maar daarvoor was de voorgeschreven bemanning niet aanwezig.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.