- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDuits parlement stemt in met ‘Totaalconcept’ voor Elbe

Duits parlement stemt in met ‘Totaalconcept’ voor Elbe

- Advertentie -

Delen

Het Duitse parlement heeft ingestemd met het Totaalconcept voor de Elbe dat door de Duitse Bondsregering is opgesteld in samenwerking met deelstaten, transport- en natuurorganisaties. De Groenen vingen bot met hun voorstel om naast het Totaalconcept ook een Ecologisch Totaalconcept te ontwikkelen.

Toen de Elbe-regio in 2002 getroffen werd door extreme overstromingen liet de overheid alle infrastructurele werkzaamheden aan de rivier onmiddellijk stopzetten en barstte een discussie los over de invloed van nautische maatregelen op de omgeving en de natuur. Sindsdien is er veel gepraat over hoe het verder moet. Vorig jaar lukte het eindelijk een Totaalconcept tot stand te brengen met als doel de erosie van de Elbe tegen te gaan, meer bescherming tegen hoogwater te realiseren en de condities voor zowel scheepvaart als natuur te verbeteren.

 

Einde aan jarenlange stilstand

Het Totaalconcept laat geen ruimte voor ingrepen die eenzijdig scheepvaart- of natuurbelangen dienen. Niettemin is de Duitse binnenhavenbond BöB tevreden met de uitkomst. Directeur Boris Kluge ziet hierin het startsignaal om de Elbe weer beter bevaarbaar te maken. “Er komt nu een einde aan de jarenlange stilstand.”

De BöB wil dat de vaarwegbeheerder snel met de uitvoering begint en vooronderzoek doet naar het wegwerken van de  knelpunten tussen Dömitz en Hitzacker. Hier moeten kribben worden vernieuwd en verlengd. In de verkeerscommissie van het Duits parlement hebben CDU/CSU en SPD geëist dat de resultaten van het vooronderzoek binnen een jaar bekend zijn. Milieuorganisaties zijn tegen de aanpassing van kribben en noemen de druk om dit te onderzoeken ‘misbruik’ van het Totaalconcept.

 

Verkeerde keelgat

De Duitse parlementsleden hebben de overheid ook gevraagd om snel met Tsjechië te gaan onderhandelen zodat ook het buurland het Totaalconcept ondersteunt. Op de Tsjechische Elbe wordt de bouw van stuwen voorbereid. Dat SPD en CDU/CSU een soort ‘staatsverdrag’ met Tsjechië willen sluiten over de Elbe is de milieubonden en Groen in het verkeerde keelgat geschoten. “Je steunt daarmee direct de bouw van stuwen in Tsjechië en voert de druk op om ook in Duitsland in de Elbe te gaan bouwen”, vinden ze.

Een voorstel van de Groenen in de Bondsdag om naast het Totaalconcept ook een Ecologisch Totaalconcept te ontwikkelen, is vorige week verworpen. De Groenen wilden met hun voorstel voorkomen dat er maatregelen worden genomen waarvan onbekend is welk effect ze hebben op de erosie. Ze wijzen erop dat het nog steeds niet gelukt is om het hele jaar door een minimale waterdiepte van 1,60 meter te realiseren. Volgens de Groenen hebben de maatregelen die in het verleden aan de Elbe zijn uitgevoerd, de riviererosie alleen maar versterkt.

 

foto Kammerunion Elbe/Oder

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -