Chunlei Guo, hoogleraar optica en natuurkunde, heeft samen met onderzoekers van de Universiteit van Rochester een metaal ontwikkeld dat niet zinkt. Het metaal is waterafstotend. Zelfs met gaten erin blijft het drijven. Volgens Guo kan dit leiden tot een onzinkbaar schip.

Het Amerikaanse lab heeft een techniek ontwikkeld voor het gebruik van femtosecond burst van lasers om de oppervlakken van metalen te graveren. Dit wordt gedaan met gecompliceerde micro- en nanoschaalpatronen die lucht vasthouden en de oppervlakken ‘superhydrofoob’ (SH) of waterafstotend maken.

Hoe het werkt

Bepaalde spinnen en vuurmieren kunnen voor een langere periode onder of op het wateroppervlak overleven. Dat doen ze door luchtbellen te vangen.  De dieren maken onderwater een koepelvormig web, dat ze vullen met lucht tussen hun superhydrofobe benen en buik.

Dat inspireerde de onderzoekers. Met de structuur die Guo’s laboratorium creëerde, zijn twee parallelle aluminiumplaten op elkaar gemonteerd, met ertussen lucht. Dat creëert een waterdicht compartiment, waardoor het metaal blijft drijven.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.