Dordrecht wil binnenhavens aanpakken

0
(archieffoto Tekst & Toebehoren)

Gemeente Dordrecht heeft plannen om de 36 binnenhavens en kades in de stad onder handen te nemen. Het doel is dat mensen op de kades en op het water kunnen genieten van de bijzondere sfeer in het havengebied.

De plannen zijn vastgelegd in de voorlopige Beleidsvisie Dordtse binnenhavens. Er zijn gesprekken geweest met verschillende groepen die gebruik maken van het water, zoals de binnenvaart, watersporters en rondvaartbedrijven. 400 bewoners en ondernemers rondom de binnenhavens werkten mee aan een enquête.

Ligplaatsen

Dordrecht biedt plaats voor het afmeren van ongeveer 65 ligplaatsen voor de binnenvaart. Uit de enquête blijkt dat de behoefte aan ligplaatsen voor binnenvaartschepen blijft bestaan.  Sommige havens worden gezien als geschikte plek voor binnenvaartschepen, omdat het maritiem karakter van de stad goed zichtbaar is.

In de voorlopige beleidsvisie staat aangegeven hoe het water en de kades nog aantrekkelijker en veiliger gebruikt kunnen worden. “Het gaat niet om grote of ingrijpende veranderingen”, stelt de gemeente. “Op sommige plekken is er de wil voor meer horecagelegenheden op het water, kanovaren en aanmeerplekken voor personenvervoer toestaan.”

Bij een aantal havens en kades wordt aangegeven dat er geen plannen zijn voor veranderingen en blijft alles vrijwel hetzelfde. Bij de Wijnhaven en Korte en Lange Wantijkade is het gewenst om bij het gebruik van ligplaatsen voorrang te geven aan cruiseschepen in plaats van binnenschepen. Daarnaast wil de gemeente meer water gerelateerde evenementen faciliteren.

Recreatief gebruik

Voor de kades die bedoeld zijn voor binnenvaart geldt dat recreatief gebruik veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. In het algemeen wil de gemeente bij ontwikkelingen een rommelige indruk van havens voorkomen. Leefbaarheid en veiligheid worden als belangrijk bestempeld.

Koninklijke BLN-Schuttevaer is op de hoogte van de plannen. De brancheorganisatie heeft een zienswijze opgestuurd. Dat kon tot 12 januari. De komende tijd gaat de gemeente met die en andere reacties aan de slag.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.