- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDominic Schrijer maakt indruk als nieuwe voorzitter BLN-Schuttevaer

Dominic Schrijer maakt indruk als nieuwe voorzitter BLN-Schuttevaer

- Advertentie -

Delen

Dominic Schrijer is benoemd als de nieuwe voorzitter van Koninklijke BLN-Schuttevaer. De leden kozen hem vrijdag 16 november tijdens de algemene ledenvergadering in Vlaardingen.

Schrijer stopt in januari als burgemeester van Zwijndrecht. Op 1 februari 2019 begint hij als voorzitter van BLN-Schuttevaer. Het wordt een parttime-functie: drie dagen per week. “Maar mijn telefoon staat ook de rest van de week aan… En ik neem altijd op.”

Schrijer is de opvolger van Roland Kortenhorst, die als een van de architecten van het in 2013 opgerichte BLN(-Schuttevaer) ook de eerste voorzitter was. Zijn termijn stopte op 5 september. Kortenhorst kon niet aanwezig zijn bij de ledenvergadering doordat hij in het ziekenhuis ligt. “We nemen later alsnog afscheid van hem”, zei vicevoorzitter Jan van Belzen, die de vergadering leidde.

 

Burgemeester van de binnenvaart

Schrijer was door de selectiecommissie gekozen uit zeventien kandidaten. Hij heeft 25 jaar in de politiek en het openbaar bestuur gewerkt. Hij was deelraadsbestuurder en wethouder in Rotterdam (namens de PvdA) en is sinds 2013 burgemeester van Zwijndrecht. Die gemeente staat bekend als de ‘thuishaven de binnenvaart’. Schrijer had al veel contacten met binnenvaartondernemers en -organisaties. Hij riep de aanwezigen op hem uit te nodigen, om langs te komen en om mee te varen, “Vertel me wat al goed gaat én wat niet goed gaat en dus beter moet”.

Hij is lid van de raad van toezicht van Binnenvaart Kredietunie Nederland. In 2016 verhuisde BLN-Schuttevaer van Rotterdam naar Zwijndrecht. Schrijer verrichtte toen de opening. Mede dankzij hem vestigde dit jaar ook het Binnenvaart Centre of Excellence zich in zijn gemeente.

Hij wil BLN-Schuttevaer verder uitbouwen en benoemde drie uitdagingen voor de binnenvaart die hij als speerpunten ziet: vergroting van het marktaandeel, aanpakken van het personeelstekort en de vergroening van de vloot op een werkbare manier realiseren.

Vanuit de zaal werd hem gevraagd waarom Schrijer het burgemeesterschap inruilde voor BLN-Schuttevaer… Dat is toch een stap terug? “Nee hoor, ik word nu burgemeester van de binnenvaart. Dat is het hoogst mogelijke.”

 

Verwijten

De nieuwe voorzitter maakte indruk. Schrijer wist met zijn openheid en positieve optreden de negatieve sfeer van vóór de pauze te verdrijven.

Toen waren er felle discussies naar aanleiding van de begroting. Diverse leden vroegen om uitleg bij diverse posten en helderheid over de vraag of en hoeveel geld bestemd is voor de arbeidsmarktstrategie. Eerder dit jaar besloot BLN-Schuttevaer dat het personeelstekort in de branche een van de urgente problemen is en dat de organisatie er serieus werk van wil maken om daar iets tegen te doen.

Maar dat zagen de leden niet terug in de begroting. De ontoereikende antwoorden van achter de bestuurstafel op vragen daarover waren olie op het vuur. Uit de zaal klonken harde verwijten; de begroting werd “broddelwerk” genoemd. Als er gestemd had moeten worden, had het bestuur vrijwel zeker geen décharge gekregen. Maar de stemming daarover bleek abusievelijk op de agenda te staan; dat is pas na afronding van het boekjaar aan de orde.

Over de contributie voor 2019 moest wél gestemd worden. De voorgestelde verhoging is mede noodzakelijk om de begroting voor volgend jaar dekkend te krijgen. Hier was geen kritiek op de verhoging. Sterker nog: diverse mensen vonden dat de circa 10 procent niet ver genoeg gaat. “We hebben alle middelen nodig om de vereniging sterker te maken.”

foto: Dominic Schrijer (rechts) wordt gefeliciteerd door vicevoorzitter Jan van Belzen.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -