- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMinister: “Varend ontgassen is niet illegaal op de Waal”

Minister: “Varend ontgassen is niet illegaal op de Waal”

- Advertentie -

Delen

Varend ontgassen is nog niet verboden op Rijkswateren. Er is dus geen sprake van massaal illegaal ontgassen op de Waal waarover met name in Gelderland de afgelopen maand veel te doen was.

“De berichten spreken van illegaal gedrag, maar de activiteiten zijn toegestaan”, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op schriftelijke vragen in de Tweede Kamer. Tot de inwerkingtreding van het nationale ontgassingsverbod, is er voor de meeste stoffen geen sprake van overtredingen en dus ook niet van crimineel gedrag. Alleen voor het ontgassen van benzine geldt al een verbod.

Een algeheel, nationaal verbod is in de maak. Dat wordt in 2020 verwacht. Daarvoor is aanpassing van het Scheepsafvalstoffenverdrag (CDNI) nodig. In 2017 is een besluit opgesteld tot een verbod op varend ontgassen van tankschepen.

Hoge boetes

Momenteel wordt in Europees verband gewerkt aan de goedkeuring en invoering, aldus Van Nieuwenhuizen. Ze meldt de Tweede Kamer ook dat het ontgassen van toxische stoffen op grond van het ADN nu al verboden is bij sluizen en bruggen en dichtbevolkte gebieden. “Hierop staan hoge boetes. In 2019 wordt dit verbod in het ADN uitgebreid naar alle gevaarlijke stoffen.”

Duitsland

Ook in Duitsland mag nu nog worden ontgast. In principe is de situatie in Duitsland en Nederland slecht op details verschillend, legt de minister uit. “Op dit moment is alleen een ontgassingsverbod van kracht voor motorbrandstoffen op basis van de Europese benzine distributie richtlijn. Duitsland vat hier drie soorten benzines (UN1203, UN 1268 en UN 3475) onder en in Nederland is alleen het ontgassen van UN 1203 verboden.”

Lokaal gelden overigens op grond van het ADN verboden voor het ontgassen van toxische stoffen in dichtbevolkte gebieden, bij sluizen en onder bruggen. Dit wordt in het ADN in 2019 uitgebreid tot alle gevaarlijke stoffen. Daarnaast zijn er in Nederland provinciale verboden. Maar die gelden volgens Van Nieuwenhuizen dus niet op rijksvaarwegen.

Taskforce

In mei van dit jaar is een taskforce ingesteld onder leiding van de provincie Noord-Holland om een effectieve invoering van het ontgassingsverbod in 2020 mogelijk te maken. Van Nieuwenhuizen: “Het ministerie zal zorgen voor de wetgevingskant, de provincies voor veilige voorzieningen en benodigde vergunningen en het bedrijfsleven voor een transparante financiering zodat voor de schipper duidelijk is dat de verlader betaalt voor de ontgassing. Daarmee bestaat er voor de schipper geen reden meer om varend te ontgassen. De overheden samen zullen zorgen voor adequate handhaving. Ik heb er vertrouwen in dat het ook op tijd gaat lukken.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -