Diorama’s van Dordtse havenkades

0
(foto’s Maritimedioramas)

In het brugwachtershuisje aan de Kalkhaven in Dordrecht is van 1 tot 30 november een serie kunstwerken van Dordtse havenkades te zien. Het zijn maritieme diorama’s van Erik Smit, met onderwerpen als vuurtorens en kustbakens, zeemonsters en andere voorstellingen van het grootse, weidse en dreigende van de zee. 

“Het zijn ondiepe kastjes – denk aan een schilderij met diepte- met verstilde beelden van stukjes waterkant uit de binnenstad van Dordrecht”, legt Erik uit, “en door middel van een onverwacht detail, wordt de verbeelding van de kijker nog meer aan het werk gezet.”

De werken in de diorama’s zijn fantasieafbeeldingen, gemaakt van gejut materiaal, schelpen en drijfhout met soms een geschilderde achtergrond. Details zijn opvallend door gebruik van kleurige modelbootjes of dobbers en zelfgemaakte miniaturen van bakens, een dukdalf of havenlicht.

Kunstroute

Bij de draaibrug op de Kalkhaven is een nieuw project gestart: De Eenzame Rups. Dit is een maatschappelijk kunstproject van Petra Roelofs, met maandelijks wisselende tentoonstellingen van verschillende kunstenaars. Het is een vervolg op de kunstroute OVERBRUGGEN uit 2019 langs een aantal Dordtse brugwachtershuisjes.

Vanaf buiten is alles te zien. Bezoek is welkom als de deur open is, op afspraak of volgens aankondigingen in het huisje. Door de coronamaatregelen is alleen beperkt bezoek mogelijk. ”In ieder geval ben ik op woensdag- en zaterdagmiddag aan het werk aan nieuwe diorama’s in het brugwachtershuisje, uitleg en inspiratie wordt dan graag gedeeld”, aldus de kunstenaar.

Dat past in het plan van Petra Roelofs, die het brugwachtershuisje als vast punt van samenwerking en contact met bezoekers wil gebruiken. Zo wil ze bevorderen dat mensen van EENzaamheid naar samen EEN groeien; zoals de transformatie van de Eenzame Rups naar de vlinder als symbool is gekozen voor de ontwikkeling tot volle bloei van de mens en de samenleving.

Het project wordt gesteund door de Stichting Brugwachtershuisjes, de gemeente Dordrecht en de provincie Zuid-Holland Zuid.

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.