- Advertentie -
- Advertentie -

Dezelfde steen

- Advertentie -

Delen

Thierry was in mijn jeugd een slingeraar, een Franse versie van Robin Hood. In plaats van pijl en boog beschikte Thierry over een slinger. Dat was niet dubbelzinnig bedoeld (daar dachten we niet in aan de jaren 60). Het is ook geen versiering voor een verjaarspartijtje, maar een oeroud wapen waarmee je stenen keihard naar de vijand kan slingeren, of inderdaad naar het establishment of wat er maar op je pad komt dat je niet aanstaat. Migranten bijvoorbeeld, of journalisten, of het klimaat.

De Thierry die vorige week de Provinciale Staten-verkiezingen won met een tot op dat moment voor onmogelijk gehouden groei van zijn partij, heet niet La Fronde (Frans voor De Slinger) maar Baudet (Frans voor Ezel). Misschien uit frustratie over die achternaam slingert hij bij speeches Latijnse termen en de meest hoogdravende citaten de zaal in, om te laten zien dat hij daar echt heel goed in is.

Ervan uitgaande dat hij zelf begrijpt wat hij zegt (nee, dat is niet raar om je af te vragen), zaait hij doelbewust verwarring bij zijn achterban. We moeten terug naar toen alles nog goed was. Wanneer dat dan was, is niet duidelijk. Toen we jagers/verzamelaars waren,
de middeleeuwen, de tijd van het Nieuwe Testament, het Oude Testament dan misschien, de Renaissance of toch de negentiende eeuw toen de huidige landen in Europa werden gevormd en 90 procent van de mensen onder de armoedegrens leefde? Of zou hij terug willen naar de jaren 60 van de vorige eeuw toen zijn naamgenoot met diens ondubbelzinnige slinger de ingebeelde vijand het leven zuur maakte?

Thierry Baudet is niet de eerste die bewijst dat je het deel van het volk dat zich graag telkens aan dezelfde steen stoot, alles wijs kan maken. Stel je voor dat wat hij beweert, straks waarheid wordt en we verkleed als een groepje Noormannen kastelen gaan bouwen en iedereen wegjagen, van wie de huidskleur ons niet aanstaat.

Hoezo onsamenhangend? Dat doet er niet toe, het is toch maar fantasie. Vooral de ontkenning van de opwarming van de aarde gaat er lekker in bij zijn achterban. In die fantasie kun je alle complottheorieën kwijt. Dat klimaat­akkoord is toch gewoon weer een manier om meer belasting te heffen en de burger geld uit de zak te kloppen? Dus als een moderne Robin Hood gaat onze Thierry de armen meer koopkracht geven want de klimaatverandering hoeft niet gestopt te worden; dus dat kost ons niks.

Daar sta je dan met een bedrijfstak die ondubbelzinnig goed is voor het klimaat. Je zou wensen dat er een flinke storm opstak en dat hele Forum voor Democratie overwaaide. Dan is het een voordeel dat deze ezel niks op heeft met duurzaamheid.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -