- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwDevonia: nieuwste schip voor HTS-Group

Devonia: nieuwste schip voor HTS-Group

- Advertentie -

Delen

We staan al een tijdje te wachten op het midden van de Van Brienenoordbrug en houden het scheepvaartverkeer uit de Noord goed in de peiling. Als je tussen vier en vijf uur in de middag op het fietspad van die brug staat is het één grote pot herrie en gedender van alles wat daar met veel walm over de twaalf rijstroken passeert. Het wegdek en de brugleuning maken een ongelofelijke deining. Maak hier geen foto’s met een lange sluitertijd want die mislukken gegarandeerd door bewegingsonscherpte. En terwijl wij wachten bekijken we ook eens even de hoeveelheid roest, vooral op de uiteinden van een boog van de brug. Van zo’n opdracht om die boel op te knappen droomt ieder schildersbedrijf.

De kleurencombinatie van het schilderwerk komt zelfs terug op de lieren. (foto’s Hans Heiligers)

Vanuit de Noord zien we ‘ons’ schip aankomen. We hebben een afspraak gemaakt dat het onder de brug zal doorvaren zodat wij alle ruimte krijgen om er een mooie foto van te maken. Zoals afgesproken zien we niemand aan dek en ook langszij geen storend wrijfhout. Hoewel het schip voor de foto’s nog te ver van ons is verwijderd, zien we met het blote oog dat het schip in fris afstekende wit/blauwe kleuren is geschilderd. Op de voorzijde van het stuurhuis kleurt het bekende rood-blauw-gele logo van de HTS-Group uit Gorinchem.
De Devonia heeft de vaart er goed in; we zien het binnen de kortste keren in onze zoeker. Overigens is de naam een verwijzing naar een naam binnen de familie. Na een paar keer knippen met de camera verdwijnt de Devonia al weer onder de brug. En wij beginnen te voet aan de afdaling naar het IJsselmondese Hoofd. Vanaf de brug met een doorvaarthoogte van 24 meter lijkt onze daar geparkeerde auto tot een speelgoedexemplaar te zijn geminimaliseerd.

Strakke regie
De andere dag zijn we in alle rust bij de Devonia aan boord langs de kade bij Arie Koedood in Hendrik-Ido-Ambacht. Van dichtbij zien we de kleurencombinatie van het schilderwerk dat tot in details is doorgevoerd. We zien het zelfs terugkomen op de lieren. Het schip heeft een lengte van 110 meter en een breedte van 11,45 meter.
Op het voorschip zien we een bekende: het is Jan Minnaard, de walkapitein van de HTS-Group uit Gorinchem die nauw bij de afbouw betrokken is geweest. En zoals we meer hebben gehoord van anderen is de HTS-Group eveneens content met de afbouw die met een strakke regie binnen vier maanden door Koedood werd uitgevoerd. Jan vertelt dat het casco gebouwd is in Plock, Polen.

We hebben ook kennisgemaakt met Alexander Heuvelman en zijn echtgenote Natasja Heuvelman-Vermeulen die hun intrek op het schip gaan nemen nadat ze na drie jaar afscheid hebben genomen van hun vorige schip, de ‘kleine’ Marea. Natasja, in een blauwe overall gestoken, doet voor de mannen niet onder als we haar bezig zien met haar bijdrage aan het werk dat op het laatste moment nog bij de afbouw van het schip moet gebeuren. Als we zo eens rond kijken zullen Natasja, Alexander en dochter Asli het op dit nieuwe schip prima naar hun zin krijgen.
Oechies tekende en installeerde volgens de laatste techniek de elektrische installatie. Hoogendoorn betimmerde het schip en liet daarmee een mooie voor- en achterwoning achter met echte materialen en in warme kleuren. Alleen voor de keuken bestond een totaal andere keus; die is modern en uitgevoerd in hoogglans in de populaire kleuren zwart en wit.

Glansrijk
Ook de door Koedood geleverde Mitsubishi S16R is glansrijk uitgevoerd, compleet met verchroomde klepdeksels. Alexander vertelt dat de motor goed is voor 1700 pk. In het voorschip staat een anders gekleurde motor die het naamplaatje van Scania draagt. Met zijn 650 pk zal de Scania samen met de Veth-Jet een stevige bijdrage leveren aan de goede manoeuvreerbaarheid van het schip. Dat komt altijd van pas als je met containers wat meer wind vangt dan een ander.
En nu we het over containers hebben: de Devonia heeft in het ruim plaats voor 208 TEU in vier lagen. Binnenkort kan iedereen het schip geladen tegenkomen in het ruime verzorgingsgebied van de HTS-Group. De Devonia en zijn bemanning zijn er klaar voor.

(Hans Heiligers)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -