- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDerde schip voor Fleet Cleaner

Derde schip voor Fleet Cleaner

- Advertentie -

Delen

Fleet Cleaner heeft zijn vloot uitgebreid met de introductie van een derde schip voor rompinspectie en -reiniging. Bij de doop eind oktober introduceerde het bedrijf uit Delft tegelijkertijd een op afstand bediende schoonmaakmethode.

De Thunderbird 3 is een omgebouwd binnenschip. Het werd in Antwerpen gedoopt door Marianna Mastellone van MSC, een van de klanten van het eerste uur. De doopplechtigheid werd bijgewoond door meer dan 150 gasten die een rondleiding kregen op het schip en een demonstratie op afstand vanuit de controlekamer in Delft.

Onderwaterrobot

Het reinigings- en inspectieschip kan tot 150 zeeschepen per jaar schoonmaken. Dat gebeurt met een onderwaterrobot (ROV).

Die wordt met magneten aan de romp van een schip bevestigd en heeft een navelstrengverbinding met de Thunderbird 3. Daardoor wordt gefilterd zeewater naar de ROV gepompt dat als reinigingsmiddel onder druk tegen de scheepswand wordt gespoten. De druk kan worden aangepast aan de mate van vervuiling en de gebruikte soorten coatings. De reinigingskoppen zijn flexibel en kunnen in alle richtingen bewegen.

Tot 50 meter diep

De ROV heeft diverse hulpmiddelen om de operator te helpen bij het schoonmaken en inspecteren. Zoals verlichting, camera’s en diverse sensoren die de operator helpen bij het navigeren over het rompoppervlak. Hij kan tot 2.000 m2 per uur behandelen en is inzetbaar tot 50 meter onder water.

Alle verwijderde aangroei wordt verzameld en teruggevoerd naar de Thunderbird 3. Daar wordt het aan boord gefilterd en opgeslagen. Het gereinigde gefilterde water kan weer in de haven worden geloosd.

Bij het doopfeest werd het op afstand bedienen van de onderwaterrobot gedemonstreerd

Op afstand bedienen

Voor de komst van het controlecentrum in Delft, moesten de ROV’s van Fleet Cleaner vanaf de schepen worden bestuurd en bediend, maar nu kunnen de operators de klok rond blijven werken en kan het aantal bemanningsleden op de schepen omlaag.

Alex Noordstrand, CEO en medeoprichter van Fleet Cleaner: “We hebben nu toegewijde, hoogopgeleide operators in het controlecentrum, matrozen op de schepen en we hebben ook servicemonteurs. Dus, we hebben niet langer allrounders die alle taken uitvoeren, we hebben nu werkspecialisaties om onze rompreinigings- en inspectiediensten op afstand mogelijk te maken. Werken op afstand is de toekomst.”

Nog twee schepen

De activiteiten en methoden van Fleet Cleaner zijn goedgekeurd door de autoriteiten in Nederland en België. Het innovatieve bedrijf is opgericht in 2010 en sinds 2016 comercieel actief. Het bedrijf wil uitbreiden en heeft nog twee schepen op het oog als Thunderbird 4 en Thunderbird 5. Tegen het eind van dit jaar verwacht het bedrijf dagelijks inspecties uit te voeren in zeven landen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -