- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDelft krijgt primeur met elektrische duwboot op de grachten

Delft krijgt primeur met elektrische duwboot op de grachten

- Advertentie -

Delen

Start-up CityBarge werkt aan een elektrische duwboot voor het transport van goederen via de grachten van historische steden. Op 11 juni gaven provincie Zuid-Holland, gemeente Delft en CityBarge het startsein voor de bouw van de boot. Delft krijgt de primeur.

Vervoer over bestaande grachten biedt een duurzaam alternatief voor het transport met vrachtwagens in oude binnensteden. CityBarge heeft samen met Skoon Energy, Kotug International en FYNLY een volledig elektrische duwboot ontwikkeld. In combinatie met een duwbak en een systeem van mini-hubs aan de grachten kunnen logistieke stromen in de binnenstad verplaatst worden van de weg naar het water. Daarbij gaat het om afval, pakketten en constructiematerialen.

Grachtenstelsels

CityBarge is met steun van de provincie Zuid-Holland ontstaan binnen het investeringsprogramma ‘Investeren om te vernieuwen’ en na een brainstorm over het beter benutten van de bestaande vaarwegen in Zuid-Holland.

Peter de Bruijn, oprichter van ingenieursbureau FYNLY, zegt: “Het idee voor CityBarge is ontstaan tijdens een ontbijtsessie bij de provincie over revitalisatie van de waterwegen in Zuid-Holland. Daarbij ontstond het besef dat historisch gezien de grachtenstelsels bedoeld zijn voor logistiek en dat ze in een steeds drukker wordende stad enorme potentie hebben zonder dat daar grote investeringen voor nodig zijn…”

Fieldlabs

De historische grachten in de binnenstad van Delft vormen volgens de initiatiefnemers een ideale omgeving voor de verdere ontwikkeling van CityBarge. Daarbij werken ze nauw samen met de Technische Universiteit en zogeheten fieldlabs in Delft en de regio.

Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Economie en Innovatie van provincie Zuid-Holland: “CityBarge is een mooi voorbeeld van het belang van de fieldlabs in onze provincie. Jonge engineers werken samen met ondernemers en overheden aan maatschappelijke vraagstukken. Direct in de praktijk. Het levert ter plekke innovatieve oplossingen op en kennis die juist weer breder kan worden toegepast op. Ook leidt het tot nieuwe economische activiteiten en banen voor de regio. Echte innovatie dus.”

Afvalvervoer

CityBarge start na de zomer van 2020 in de binnenstad van Delft met een eerste productietest voor het verzamelen van huis- en bedrijfsafval. Daarbij wordt nauw samengewerkt met bedrijven en inwoners. Zodra het concept zich hier heeft bewezen, staat de weg open naar nationale historische steden met grachten, zo verwachten de betrokken partijen. “En daarnaast is er ook internationale belangstelling uit diverse Europese steden,” staat op de site van CityBarge te lezen in het bericht over de officiële start.

Delft

In augustus vestigt CityBarge zich in Delft en wordt het benodigde technisch materieel binnen de regio ontwikkeld en geproduceerd. Daarmee ontstaan ook nieuwe kansen voor maakindustrie langs de Schie en in de Metropool Rotterdam-Den Haag, zo is de bedoeling.

Bas Vollebegt wethouder in Delft, is optimistisch: “Delft zet als hoofdstad van technologie en innovatie graag onze deur wijd open voor initiatieven die met innovatieve oplossingen bijdragen aan de problemen van onze tijd. Andere, duurzame manieren van transport zijn hard nodig. Zeker ook in onze historische binnenstad die bij uitstek geschikt is om hiermee ervaring op te doen. Ik juich dan ook van harte toe dat CityBarge zich in Delft vestigt.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. “Daarbij ontstond het besef dat historisch gezien de grachtenstelsels bedoeld zijn voor logistiek“! Zijn we op school in slaap gevallen en schieten we nu wakker?
    En dan is een elektrische duwboot wel gemakkelijk, want onderweg kan men bij ieder huis wel een beetje stroom laden!Een paar simpele auto accu`s kunnen dan volstaan! 🙂

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -