- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRenovatie Julianasluizen start in zomer 2025

Renovatie Julianasluizen start in zomer 2025

- Advertentie -

Delen

In 2025 start de renovatie van het Julianasluizencomplex in Gouda. Provincie Zuid-Holland heeft aannemerscombinatie STROOOM, bestaande uit BAM Infra Nederland, Equans en Demako, voor het karwei geselecteerd.

De bedrijven zijn gestart met het uitvoeringsontwerp voor de renovatie. Dat deel van de opdracht sluiten ze af in de zomer van 2025. Daarna volgt de realisatiefase die ongeveer anderhalf jaar duurt. Daarna moet het complex de komende vijftig jaar operationeel kunnen blijven.

Nieuwe bediening en besturing

De Julianasluizen verbinden de Hollandse IJssel met het Gouwekanaal. Het complex is een belangrijk knooppunt voor de vaarwegen in Zuid-Holland. Delen zijn aan het eind van hun technische levensduur en aan vernieuwing toe. De oudste sluiskolk dateert uit 1936 en is monumentaal. In 2014 kwam er een tweede kolk om te kunnen voldoen aan de toenemende beroeps- en recreatievaart.

Het Julianasluizencomplex bestaat uit twee sluiskolken en vier ophaalbruggen. De bediening en besturing van de sluizen zijn toe aan modernisering, aldus BAM Infra Nederland, dat een thuiswedstrijd speelt, want het hoofdkantoor van de aannemer is in Gouda gevestigd. Het bediengebouw krijgt een upgrade voor meer comfort en minder energieverbruik.

“Daarnaast is conservering van de bruggen en sluisdeuren vereist om het staal voor de komende jaren weer te beschermen tegen roest. Verder moeten bepaalde plekken van de sluiskolk hersteld worden door middel van betonreparaties.” Ook wordt een fietspad verlegd. Daardoor komt er meer afstand tussen de fietsers en de bewegende brugdelen.

Eén kolk blijft open

Een aantal renovatiewerkzaamheden aan het complex is voorgeschreven. Andere zijn onderdeel van de opdracht voor het bouwteam. Provincie Zuid-Holland kiest hiervoor om de expertise van de afzonderlijke bedrijven in de combinatie STROOOM te benutten en zo samen tot een integrale uitwerking en aanpak te komen. De provincie heeft de combinatie geselecteerd vanwege de beste score op samenwerkingsaanpak, technische expertise en kennis op het gebied van duurzaam renoveren.

STROOOM zorgt er bij de uitvoering voor dat de hinder voor de omgeving én de scheepvaart zo veel mogelijk beperkt blijft. Dat betekent dat er steeds één kolk open blijft voor schepen en één oversteek voor het wegverkeer.

(foto BAM Infra Nederland)

Hergebruik

Een essentieel onderdeel van de opdracht voor het bouwteam is een duurzame aanpak van de renovatie, om het gebruik van nieuwe materialen en grondstoffen zoveel mogelijk te beperken. Het gaat bijvoorbeeld om hergebruik van materialen van de bestaande constructie en het opknappen van bestaande componenten.

Daarnaast streeft Zuid-Holland samen met STROOM naar het toepassen van alternatieve en CO2-uitstoot besparende conserveringssystemen. De combinatie onderzoekt ook de toepassing van herbruikbare energie op het complex met zonnepanelen en circulaire laadpalen. Verder wordt zoveel mogelijk elektrisch materieel ingezet.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -