- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDe Vlaamse Waterweg publiceert nieuwe boetes

De Vlaamse Waterweg publiceert nieuwe boetes

- Advertentie -

Delen

Op 1 juni 2022 trad het Scheepvaartdecreet in werking voor het beheer, het gebruik en de handhaving van de Vlaamse binnenwateren en de scheepvaart daarop. Nu heeft De Vlaamse Waterweg de boetebedragen gepubliceerd die het toepast bij overtredingen door de beroepsvaart.

Het decreet zorgt voor “een duidelijke regelgeving om een vlot en veilig gebruik van waterwegen en hun aanhorigheden te verzekeren”, aldus De Vlaamse Waterweg. Dat heeft ermee de bevoegdheid om bepaalde overtredingen te vervolgen én te beboeten.

Om dit een correct, transparant en eenduidig te doen, heeft de raad van bestuur van de vaarwegbeheerder een boetecatalogus goedgekeurd. Daarin is na te gaan welk basisboetebedrag bij welke overtreding hoort.

Strafmaat

“Dit document geeft invulling aan de minimale en maximale strafmaat van bestuurlijke geldboetes”, legt gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts uit. “De boetecatalogus van De Vlaamse Waterweg werd gebenchmarkt met andere waterwegbeheerders, in zowel binnen- als buitenland, waardoor grote verschillen qua boetes worden vermeden. Zo kunnen we correct en consequent optreden, in het belang van de veiligheid van alle waterweggebruikers.”

Met het scheepvaartdecreet en de boetecatalogus wil De Vlaamse Waterweg zorgen voor veilige waterwegen en een gelijke behandeling voor alle waterweggebruikers. “Want als iedereen zich aan de regels houdt, is de waterweg veiliger voor ons allemaal.”

Geldboetes

In de boetecatalogus staan de bestuurlijke geldboetes op een rij. “Door ons te baseren op een sterk juridisch kader en onderzoek te verrichten naar vergelijkbare situaties konden we de invloed van omstandigheden berekenen. Denk bijvoorbeeld aan de frequentie, schade en locatie van de overtreding. Of is er opzet of roekeloosheid in het spel? Dan is ook dat een omstandigheid waarmee rekening wordt gehouden bij het bepalen van de uiteindelijke boete”, aldus Chris Danckaerts.

Bij het vaststellen van overtredingen zal De Vlaamse Waterweg niet overgaan tot onmiddellijke inning. In de boetecatalogus is een voorstel tot betaling van een bestuurlijke geldsom, voor de helft van de maximale geldboete, opgenomen. Dat moet het mogelijk maken om bepaalde overtredingen snel af te handelen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -