- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDe Vlaamse Waterweg herstelt afbrokkelende Scheldeoever

De Vlaamse Waterweg herstelt afbrokkelende Scheldeoever

- Advertentie -

Delen

Op 3 februari start De Vlaamse Waterweg met de stabilisatie van de Scheldeoever in Wichelen, ter hoogte van het Sociaal Huis. Om te voorkomen dat de oever verder afbrokkelt zal de vaarwegbeheerder de dijk op de rechteroever verstevigen.

Met de stabilisatiewerkzaamheden wil de overheid het gebied beter beschermen tegen overstromingen. De oever brokkelt op veel plaatsen af door de kracht van het getij. De Schelde kan bij extreme weersomstandigheden gevaarlijk hoge waterstanden bereiken en overstromen.

Hinder

Om de erosie van de Scheldeoever in Wichelen tegen te gaan zal De Vlaamse Waterweg de oeverhelling verstevigen. Stalen damplanken worden in de oever geplaatst om een robuuste wand te vormen, met grondankers die moeten zorgen voor extra stabiliteit. De helling langs de rivierzijde wordt vervolgens afgedekt met breuksteen.

“Om de omgeving ook in de toekomst te beschermen tegen overstromingen, wordt de dijk verhoogd tot de veilige Sigmahoogte: 8 meter boven het gemiddelde zeeniveau bij laagwater in Oostende. Boven op de dijk komt een jaagpad voor voetgangers en fietsers. Waar het jaagpad zich niet op de veilige Sigmahoogte bevindt, komt er nog een waterkeringsmuur”, schrijft De Vlaamse Waterweg.

Oplossing wateroverlast

Vanaf april 2020 bouwen de provincie Oost-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg een nieuw, ondergronds pompstation aan de monding van de Bosbeek. De Bosbeek zorgde in het verleden regelmatig voor wateroverlast. Er komen nu drie pompen, die samen 1.000 liter per seconde naar de Schelde kunnen overpompen en zo het water uit de straten zullen houden.

De Vlaamse Waterweg: “De ‘Scheldepromenade’ wordt de kers op de taart. Ter hoogte van het Sociaal Huis wordt het Scheldeplein aangelegd, een natuurstenen tapijt van kasseien en granietstroken met trappen langs de oever voor een maximale beleving van de Schelde. Er komt een ontmoetingsplaats met zitbankjes met een spectaculair uitzicht.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -