- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTrio theater- en museumschepen reist langs binnenhavens

Trio theater- en museumschepen reist langs binnenhavens

- Advertentie -

Delen

Het reizend festival voor bètakunst Kaalstaart verplaatst zich via (voormalige) vrachtschepen. Kunstenaars reflecteren op actuele vragen uit de wetenschap. Onder andere over de gevolgen van internet en het mogelijk vinden van buitenaards leven.

Bètakunst laat zich inspireren door wetenschap, techniek en natuur. Circa dertig kunstenaars tonen hun beeldende kunst, podiumkunst n onderzoeken aan het publiek in en om een aantal (historische) binnenvaartschepen.

Voormalig vrachtschip Serendiep is door kunstenaarscollectief de Spullenmannen omgebouwd tot theater en fablab. Het biedt ook onderdak aan het Knopjesmuseum van kunstenaars-schipperskoppel Diana Wildschut en Harmen Zijp.


Tourschema

5, 6, 7 april – Rijnhaven Wageningen
13, 14 april – Waterpoort Woudrichem
19, 20, 21 april – Binnenvaartmuseum Dordrecht
25, 27, 28 april – Belcrumhaven Breda


De spits Eestroom van schipper Jan van Wengerden is omgebouwd tot tentoonstellingsruimte met onder meer een podium voor Plonsdocumentairefestival.nl. Samen met de spits Oostenwind van schipper Bart Verkade, die het schip in 2020 kocht. De spits vaart het grootste deel van het jaar met lading, maar wordt soms ook ingezet om kunst een plek te bieden.

Festival

Kaalstaart begon in 2012 in een aantal oude fabrieken. Een open atelier-weekend groeide uit tot een festival. “Toen de oude fabrieken werden gesloopt, zijn we aan boord van ms Serendiep verder gegaan. Wij hebben toen met gelijkgezinden besloten het festival voort te zetten op schepen”, geeft Zijp aan. “Dit jaar hebben we voor het eerst een aantal wetenschappers gevraagd om statements in te sturen over ontwikkelingen in de wetenschap.”

Zoals over digitale informatie en het omgaan met digitale diensten. De informaticus: “Als je iets schaalt in de echte wereld kost het steeds meer geld en mensen moeten nadenken of je iets wel wil opschalen.” In de internetwereld maakt het geen verschil of je iets naar honderd mensen stuurt of naar miljoenen. Het kost niets méér, maar mensen denken ook niet meer na of de opschaling wel slim is. Welke gevolgen heeft dat?

Actuele vragen

De klimaatwetenschapper stelt: “Er zijn inmiddels tal van vragen waar we nú antwoord op moeten geven terwijl data voor grote besluiten nog grote onzekerheden bevat.” Dit en de overige stellingen worden uitgebeeld in de tentoonstellingen. Samen reizen de schepen in april door Nederland om antwoorden en uitleg te geven op beantwoorde vragen van wetenschappers uit de sterrenkunde, informatica, burgerwetenschap, filosofie en geowetenschappen.

Door Evert Bruinekool

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -