Sinds een paar jaar zet BLN-Schuttevaer zich in voor de ontwikkeling van een onderwatersysteem voor het vinden van vermiste drenkelingen. Dankzij een donatie van de Stichting Beunschepen ontwikkelden studenten van Hogeschool Rotterdam en technisch deskundigen een systeem met een zender en een ontvanger. Proeven hebben aangetoond dat het systeem werkt. Nu is meer geld nodig om het systeem met CHRRB-badges operationeel te maken en op de markt te introduceren. Dat wordt ingezameld door crowdfunding. Onlangs is de actie daarvoor gestart via Kickstarter. Er is 1,5 miljoen euro nodig. De actie eindigt op 6 januari 2018.
Ondanks de plicht om in veel situaties een reddingsvest te dragen in de binnenvaart, komt het regelmatig voor dat opvarenden te water raken. Helaas zijn er geregeld dodelijke slachtoffers te betreuren. Lang niet altijd wordt het lichaam (snel) teruggevonden.
Dit heeft grote consequenties voor de nabestaanden, die in onzekerheid achterblijven. “Naast het enorme verdriet kunnen zij vaak niet eenvoudig aanspraak maken op risico- of levensverzekeringen. Deze emotionele en financiële onzekerheid heeft veelal grote gevolgen voor de families en bedrijven”, aldus BLN-Schuttevaer.
Op het gebied van radiocommunicatie is veel mogelijk zolang het zich boven water afspeelt. Als een lichaam onder water verdwijnt, wordt het vinden een stuk ingewikkelder. Tot voor kort bestond er geen geschikt lokaliseringssysteem. De maritieme sector is gebaat bij de ontwikkeling van een laagdrempelig onderwaterdetectiesysteem of een onderwaterdetectienetwerk.
Sonarzenders
Studenten van Hogeschool Rotterdam hebben onder leiding van lector Kees Pieters van de RDM Innovation Campus en technisch ontwikkelaar Mart Hurkmans daaraan gewerkt en een systeem ontwikkeld om vermiste drenkelingen op te sporen. Een zoeksysteem van draagbare sonarzenders in combinatie met betaalbare ontvangers maakt het mogelijk om lichamen onder water te lokaliseren.
Dat is niet alleen bruikbaar voor de binnenvaart, stelt BLN-Schuttevaer. “Zelfs kleine lokale hulpdiensten zouden zo’n systeem kunnen inzetten om drenkelingen te vinden in hun lokale wateren.”
Crowdfunding
De tests hebben aangetoond dat het systeem goed werkt. Er is meer geld nodig voor een prototype en om de CHRRB-badge daadwerkelijk op de markt te brengen. “Daarvoor vragen wij uw hulp”, aldus BLN-Schuttevaer. “Wij hopen door middel van crowdfunding geld in te zamelen zodat de doorontwikkeling gefinancierd kan worden en het systeem operationeel gemaakt kan worden.”
De brancheorganisatie wil dat alle opvarenden van schepen de zenders gaan dragen. Wellicht kan die worden verwerkt in (werk)kleding en reddingsvesten zodat zij ‘getagd’ zijn bij de werkzaamheden aan boord.
“Een goed onderwaterdetectiesysteem is inzetbaar voor het vinden van vermiste drenkelingen uit alle sectoren van het maritieme cluster, zoals binnenvaart, zeevaart, visserij, waterbouw, duiksport, offshore en recreatievaart. Daarnaast is met een dergelijk systeem een maatschappijbrede toepassing denkbaar.”
Klik hier voor de crowdfundingactie.