Corona

0

Wat moet ik nou met 26 tubes tandpasta? Tja als de overheid zegt dat je niet moet hamsteren, dan kun je je maar beter voorbereiden op lege winkelschappen. Net als dat je je pas echt zorgen moet gaan maken als een dokter zegt dat je je geen zorgen hoeft te maken. Zo lijken gezondheid en economie mooi met elkaar vervlochten. Binnen één week spreekt zowel de koning als de minister-president het volk van Nederland toe. Zou er wat aan de hand zijn?

We lopen het risico de aandoening aan de luchtwegen COVID-19 op te lopen omdat er een virus rondwaart, een coronavirus dat bekend staat als SARS-CoV-2 of HCoV-19 of COVID-19-virus. Nou ja, allemaal één pot nat, als je coronavirus of kortweg ‘virus’ zegt, weet iedereen waar je het over hebt. Mensen kunnen erdoor overlijden en de hele samenleving zet zich schrap door alle gezamenlijke activiteiten te staken om elkaar niet aan te steken of raken.

Doordat er buiten de deur nog maar zo weinig te doen is, zijn vele duizenden gezinnen in een soort van qua­rantaine, in een aantal landen zelfs verplicht. Vele duizenden ervaren nu onvrijwillig wat schippersfamilies sinds mensenheugenis dagelijks beleven.

Het frappante is dat juist de schippers gewoon door kunnen varen. Hoewel gewoon? Er is natuurlijk wel veel loos met het ladingaanbod als een groot deel van het achterland tot een ‘stand still’ komt. En voor onze trotse passagiersvaart kan 2020 een rampjaar worden.

Je moet de gevolgen voor de vracht/container/tankvaart niet onderschatten. Het is niet één-op-één 40 procent minder lading dus 40 procent minder omzet, wat op zich al een dreun betekent. De scheefgevallen verhouding tussen vraag en aanbod zal de vrachtprijs per ton ook nog eens drukken. Met deze COVID-19-overcapaciteit zal zelfs een periode van laag water niet of nauwelijks soelaas bieden.

Ondernemers in de binnenvaart staan deze keer niet alleen. Je zal maar net een nieuw restaurant hebben geopend, van de ene op de andere dag geen klanten meer mogen bedienen en niet weten hoe lang dat gaat duren.

In onzekere tijden zijn er altijd lui die hun voordeel doen bij de ellende van anderen. Ik bedoel niet de produ­centen van mondkapjes, maar politici die mensen gek maken door ‘schul­digen’ aan te wijzen. En natuurlijk zijn er zieners opgestaan die alvast een recessie of zelfs een depressie aankondigen.

Koffiedik kijken kan ik ook. Hierbij kondig ik alvast aan dat er een wonderbaarlijk vaccin wordt ontdekt en dat we ons in juli afvragen waarom we in hemelsnaam zo druk maakten over dat virus met de naam van dat Mexicaanse biermerk.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.