Casco’s wachten op bokken

0

Woensdag 14 juli is een ponton van de VeKa Group in Rotterdam gearriveerd met casco’s van zes tankers en twee coasters. Het transport was op 8 april vanuit China vertrokken. De reis van 15.000 mijl was zodoende binnen honderd dagen volbracht.

De aankomst van het transport. (foto Van der Kloet Fotografie)

Dat is een prestatie als in ogenschouw wordt genomen dat een zware storm ertoe noopte een aantal dagen te schuilen nabij de Kaap. Op het laatste traject kreeg het transport bij Portugal ook nog een flinke tegenwind te verduren. Desondanks was de gemiddelde snelheid bijna 7 knopen per uur.

Druk
De zes tankers hebben als afmetingen 110 x 11,45 meter. De twee coasters zijn van het type BT3250. Momenteel liggen ze nog op de ponton, dat tijdelijk in de Rotterdamse Merwehaven is afgemeerd. Er zijn namelijk niet voldoende bokken beschikbaar voor het lossen.
Voor de lossing koos VeKa, na de positieve ervaringen bij eerdere transporten, voor Muller uit Dordrecht. Met name over de strakke planning was de Werkendamse scheepsbouwer te spreken. Dat er nu niet voldoende geschikte bokken voorhanden zijn, is pure pech. Met zo’n lange transporttijd is het onmogelijk op de dag nauwkeurig materieel te reserveren. Het is op dit moment erg druk bij de bedrijven die de bokken moeten leveren. Bovendien kampen ze met een beperkte capaciteit doordat een voor deze opdracht geschikte bok voor reparatie tijdelijk niet inzetbaar is.
Zoals het er nu naar uitziet wordt de ponton eind juli naar boei 25 in de Waalhaven verhaald. Begin augustus kan Muller dan daadwerkelijk beginnen met het lossen van de casco’s.

Wagenborg Barge 7
Daarna zullen de binnenvaartschepen afbouwgereed worden gemaakt en doorgaan naar hun uiteindelijke afbouwlocatie. Datzelfde geldt voor de BT 3250’s, die in Lemmer door Bijlsma Shipyard worden afgebouwd voor Wagenborg Shipping uit Delfzijl.
De ponton wordt na de lossing naar Werkendam gesleept, alwaar het dek schoongemaakt en de zeevasten verwijderd gaan worden. Die klus voert DMC uit Werkendam uit. Als het dek schoongemaakt is, zal het ponton als Wagenborg Barge 7 worden overgedragen aan Wagenborg Sleepdienst.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.