Bremen breidt digitale diensten voor binnenvaart uit

0
Een binnenschip vaart door Bremen. (foto ISL)

Het Havenbedrijf Bremen ontwikkelt een app waarmee binnenschippers eenvoudig toegang krijgen tot walstroom. Uit een enquête was gebleken dat de binnenvaart in Bremen meer gebruik wil kunnen maken van digitale diensten.

De online enquête werd uitgevoerd in samenwerking met het Instituut voor Zeevaart en Logistiek (ISL) en maaqkte deel uit van het Europese onderzoeksproject IW-NET. In dit kader kijkt het Havenbedrijf Bremen samen met partners hoe de dienstverlening voor de binnenvaart kan worden verhoogd. 

Uit de enquête blijkt dat binnenvaartpersoneel aan boord en aan de wal doorgaans tevreden is met de service in de haven. De wachttijden zijn niet lang, er zijn ligplaatsen beschikbaar en betalingsprocedures zijn efficiënt. Ook scoort het Havenbedrijf goed op communicatiegebied.

Online portaal 

Een verbeterpunt is het walstroomaanbod in de haven. Binnenschippers die daar voor het eerst gebruik van maken, vinden dit complex. Ook wenst de binnenvaart uitbreiding van de digitale dienstverlening, zodat men zich onder meer via internet kan aanmelden in de haven. De invoering van een online klantportaal zou handig zijn om op één centrale locatie informatie te vinden over walstroom, het boeken van ligplaatsen, schuttingen, de doorvaarthoogte van bruggen en services in de haven.

Havendirecteur Robert Howe zegt hier graag werk van te maken, aangezien het potentieel van de binnenvaart in het achterlandverkeer nog niet volledig wordt benut. “Wij willen de goede servicestandaard in onze haven verder verhogen, om zo de concurrentiepositie van de binnenvaart te versterken.” 

App

Het Havenbedrijf laat momenteel een app voor binnenschippers ontwikkelen die kan communiceren met de walstroominstallaties in de haven. Dat maakt het eenvoudiger voor binnenschippers om walstroom af te nemen. Ook op andere vlakken wordt gekeken naar digitale mogelijkheden die het verblijf in de haven aangenamer maken en tot efficiëntere havenprocessen leiden. 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.