Duwboot brandt op Markermeer

0

Op het Markermeer is op maandag 16 september nabij P3 en P5 rond 14.00 uur brand uitgebroken op de duwboot Friso. Die voer met een bak richting Lelystad in de Pampusgeul. Na aankomst van berger Loki werd voor de Kustwacht pas enigszins duidelijk wat er aan de hand was.

De in de boot ontstane brand was niet geblust door de blusinstallatie aan boord. De hulpverleningsboot Loki meldde dat het een elektrische brand betrof. De bemanning telde zich in veiligheid op de duwbak voor het schip.

Om 14.40 uur gaf de Kustwacht opdracht om iedereen te evacueren. Te hulp geschoten collega-schippers en reddingsboten namen afstand van het inwendig brandende schip. De gasolietanks begonnen volgens melding al te gloeien.

Koelen tegen explosiegevaar

De schepen met een pomp aan boord begonnen het dek te koelen. Rond 14.50 uur kwam de brandweer met de Frans Verkade van de KNRM aan bij het brandende vaartuig.

De brandende boot vaart met een halve mijl per uur, voortgesleept door vissersschip de Twee Gebroeders, naar het noorden, dit om rookvrij te kunnen werken. De stuurboordzijde van de kajuit werd ondertussen door meerdere schepen gekoeld.

De brand was om 15.00 uur nog niet onder controle.

tekst: Evert Bruinekool

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.