Prinses Máximasluis bij Lith nóg langer gestremd

0
Toen de deuren daarvoor uit het water waren getild, bleken de scharnieren versleten en moesten ze worden vervangen. (foto Rijkswaterstaat)

De werkzaamheden aan de Prinses Máximasluis bij Lith gaan weer langer duren dan verwacht. De grote kolk is nog tot 29 januari 2020 gestremd, maakt Rijkswaterstaat bekend. De oude kolk is wel gewoon beschikbaar.

 De werkzaamheden aan het bovenhoofd van de Prinses Máximasluis worden deze week volgens planning afgerond, maar nu moet ook het benedenhoofd aangepakt worden. De slijtage van de deurscharnieren is daar zodanig dat herstel niet kan wachten.

Slijtage deurscharnieren

Tijdens de werkzaamheden aan het bovenhoofd is in de afgelopen periode ook gewerkt aan het benedenhoofd. Daarbij kwam aan het licht dat de slijtage van de deurscharnieren aan het er groter is dan verwacht.

Om dit te herstellen moeten, net als bij het bovenhoofd is gebeurd, beide sluisdeuren eruit gehesen worden. Dat kan niet gelijktijdig aan boven- én benedenhoofd vanwege de waterkering van de Maas. Vandaar dat herstel van de deurscharnieren aan het benedenhoofd pas uitgevoerd kan worden nadat de werkzaamheden aan het bovenhoofd zijn afgerond.

Combineren

De tijd die nodig is om de deurscharnieren te vervangen, gebruikt Rijkswaterstaat om ook ander grootschalig onderhoud uit te voeren aan het benedenhoofd, zoals het conserveren van de deuren en vervanging van houtwerk. Deze werkzaamheden stonden gepland voor 2020-2023, maar worden nu vervroegd.

Tot 29 januari 2020 werkt Rijkswaterstaat aan de Prinses Máximasluis bij Lith. Schepen die normaal gebruik maken van de grote kolk, moeten nu via Sluis Weurt varen.

De oude kolk blijft wel gewoon beschikbaar. Vanaf 29 januari is ook de lange kolk weer toegankelijk voor de scheepvaart.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.