Boskalis gaat overnachtingshaven Spijk aanleggen

0
(foto Rijkswaterstaat)

Rijkswaterstaat heeft de opdracht voor de aanleg van de overnachtingshaven in de Beijenwaard bij Spijk definitief aan Boskalis gegund. De voorbereidingen kunnen nu van start. Het echte werk begint komend voorjaar.

In de overnachtingshaven bij Spijk komen vijftig ligplaatsen. Schippers kunnen daar naar verwachting vanaf 2023 gebruik van maken.

Overnachten

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is blij met deze stap: “Mooi dat de voorbereidingen nu kunnen starten. We hebben de binnenvaartschippers hard nodig voor het vervoer van onze goederen. Om dit veilig en goed te kunnen doen, is het van belang dat er voldoende ligplaatsen zijn waar ze met hun schepen kunnen overnachten.”

Rijkswaterstaat selecteerde Boskalis op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding (BPKV). BPKV helpt volgens de vaarwegbeheerder om de innovatiekracht en de creativiteit van de markt beter te benutten. De beoordeling vond plaats op de criteria risico’s, prestaties, kansen, “doorgronding van het project door sleutelfunctionarissen” en de prijs.

Vaar- en rusttijden

Op de Boven-Rijn en Waal tussen de Duitse grens en Tiel is een tekort aan overnachtingsplaatsen voor de beroepsvaart. Schippers kunnen daardoor niet voldoen aan de wettelijke vaar- en rusttijden. Rijkswaterstaat realiseert daarom in de Beijenwaard bij Spijk een nieuwe overnachtingshaven voor binnenvaartschippers.

Naast vijftig reguliere ligplaatsen komen er twee ligplaatsen voor duwschepen met duwbakken en speciale ligplaatsen voor schepen met gevaarlijke lading. Ook komen er parkeerplaatsen, een auto-afzetsteiger en walstroom.

Veilig werken en beperken van mogelijke overlast staan bij de aanleg van de haven voorop, meldt Rijkswaterstaat nog. Tijdens de aanleg kunnen schepen gewoon passeren.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.