‘Blue Flag’ voor Antwerpse Jachthaven Kempisch Dok

0
Jachthaven Kempisch Dok Antwerpen 2017
(foto Zena van den Block)

Jachthaven Kempisch Dok, onderdeel van de Antwerpse Stadshaven, heeft op 15 mei het ‘Blue Flag’-label ontvangen. Dat is een erkenning voor de inspanningen die de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering.

Lia Talboom, voorzitter van Jachthaven Kempisch Dok, zegt: “We hebben met de drie jachtclubs die in het Kempisch dok gevestigd zijn, de koppen bij elkaar gestoken om alles up to date te maken en aan de criteria van de blauwe vlag te voldoen. Zo hebben we onder andere een milieuactieplan opgesteld, een permanente toiletpomp geïnstalleerd, een afvalbeheersplan opgesteld en zijn we overgeschakeld naar milieuvriendelijke onderhoudsproducten. Dat heeft geresulteerd in een goede en kameraadschappelijke samenwerking en een nauwer contact met de drie clubs.”

Daarnaast werken ze aan bewustwording van de booteigenaren. Talboom hoopt hen in de toekomst te motiveren om ook individueel een blauwe vlag te behalen.

Waterkwaliteit

Ook de Antwerpse schepen Tom Meeuws (Leefmilieu) reageert enthousiast: “Het Blue Flag-label is een terechte erkenning voor de inspanningen inzake waterkwaliteit en milieubeheer die Jachthaven Kempisch Dok heeft geleverd om de jachthaven op een duurzame manier te exploiteren. Hopelijk geeft het ook andere Antwerpse jachthavens goesting om een Blue Flag-label behalen.”

Blue Flag

De Blue Flag is een internationaal erkend symbool voor uitstekende waterkwaliteit, schone stranden, veiligheid en toegankelijkheid. Stranden, zwemlocaties en jachthavens met het label voldoen in elk land aan dezelfde, strenge eisen. De locaties worden getoetst door een externe auditeur, een onafhankelijke nationale jury en een internationale jury. Wereldwijd wapperen er al 4.671 blauwe vlaggen in 47 landen.

Naast Jachthaven Kempisch Dok ontvingen op 15 mei nog 38 Belgische locaties het label: Twintig kuststranden, elf zwemvijvers en zeven jachthavens.

 

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.